Csak akkor okoz tüneteket, amikor már áttétet képzett - A hasnyálmirigy-daganat 8 jele

Nem véletlenül hívják alattomosnak a hasnyálmirigyrákot, ami a vastagbél-és a gyomorrák után a harmadik leggyakoribb az emésztőrendszert érintő daganatok közül. Általában csak későn fedezik fel, hiszen tüneteket is csak akkor okoz, ha már áttéteket képzett. A páciens állapota azonban még ekkor sem menthetetlen, ha észleli a jeleket és azonnal orvoshoz fordul. Mutatjuk, mire kell figyelni!

A bőröd sárgás árnyalatú lesz

Ez az egyik legnyilvánvalóbb jele a hasnyálmirigy ráknak. Ez a daganattípus általában a hasnyálmirigy fejéből indul ki, és ahogy növekszik, elzárja a hasnyálmirigy kivezető csövét és az epevezetéket is. Ennek következtében a páciens bőre és szeme fehérje is besárgul.

Besötétedik a vizeleted

A szemfehérje és a bőr sárgaságával egy időben a vizelet is elszíneződik, méghozzá sötétebb lesz, mint szokott. Ennek is hasonló az oka, mint amit az előző pontban leírtunk; az epefesték (bilirubin) nem tud távozni a májból az epehólyagon, epevezetéken keresztül, így felszaporodik a vérben, onnan pedig a vizeletbe kerül.

Hát-és hasfájdalmat tapasztalsz

Tedd az ujjadat a hasad tetejére, oda, ahol a szegycsontod véget ér, majd képzeld el, hogy az ujjadból egy vonal indul ki, egészen a gerincedig - ez az a terület, ahol a hasnyálmirigyrákos betegek fájdalmat tapasztalnak. Az érzést elég nehéz leírni, általában tompa, erős fájdalom, ami kisugárzik a hasból a hátba.

Fotó: rd.com

Oldalak