Alul, felül, középen - Ezekre a kórokra utalhat a hasi fájdalom helye

"Térképünk" segíthet a diagnosztizálásban.

Éles fájdalom a has jobb alsó részén: vakbél

Az éles fájdalom, ami a has jobb alsó részén érezhető, a leggyakrabban vakbélgyulladásra utal. Ebben az esetben nem konkrétan a vakbél gyulladásáról van szó, annak csak egy része, a féregnyúlvány heveny megbetegedéséről beszélhetünk. A hasi görcsök mellett tünete lehet még a láz, a puffadás, a hasmenés. Egyike azoknak a kóroknak, amik sürgős sebészi beavatkozást igényelnek, úgyhogy együttesen észleled a jeleket, azonnal fordulj orvoshoz.

Hirtelen jövő fájdalom a has bal alsó részén: diverticulitis

Amennyiben azt érzed, hogy a pocakod bal alsó részébe hirtelen éles fájdalom nyilallik, akkor előfordulhat, hogy a diagnózis: diverticulitis. A diverticulosis a vastagbél kiöblösödése, amely gyakran eredményezi az adott bélszakasz gyulladását. Kialakulásának legfőbb oka a rostszegény táplálkozás, idősebb korosztálynál gyakoribb az előfordulása. Jellemző tünete a puffadás, illetve a szelesség, székrekedés, hasmenés. Mivel ezek a tünetek a vastagbélrákra is igazak, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni velük.

Fájdalom a jobb bordaív alatt: epekő

Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Ha az epe összetétele megváltozik, belőle kövek csapódhatnak ki. Nagyságuk általában a homokszemnyitől a galambtojás nagyságig igen változatos. Tünetei közé tartozik a hányás, hányinger, a sötét színű vizelet, az epegörcs, a bélgázképződés és a jobb bordaív környékén jelentkező fájdalom. Nehéz diagnosztizálni, sokszor csak véletlenül fedezik fel.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!