Egészség

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, azonnal fordulj orvoshoz: komoly megbetegedésre is utalhatnak!

Bár a gluténérzékenység manapság igen gyakori betegségnek számít, sokan még mindig nincsenek tisztában a tünetekkel és az első jelekkel – cikkünkből most megtudhatod, mire érdemes odafigyelned, ha felmerült benned a gyanú, hogy te is ebben a megbetegedésben szenvedsz!

A néma gyilkos, ami veszélyesebb, mint gondolnád!

A gluténérzékenységet hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, azonban a kezeletlen betegség súlyos és egyben krónikus elváltozásokat is eredményezhet a szervezetünkben. A tünetek elsősorban a belekkel kapcsolatosak: émelygés, puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, valamint székrekedés. Ezeket általában más betegség tüneteinek hisszük, így gyakran irritábilis bél szindróma lesz a diagnózis, amit valójában a kezeletlen glutén intolerancia is okozhat. A másik probléma az irreális súlyváltozás, ami a sejtszintű gyulladásos folyamatok és az anyagcsere-rendellenességek miatt fordul elő. Galériánkban olvashatod a gluténérzékenység további tüneteit, melyek első jelként figyelmeztethetnek téged a bajra!

Közvetlen kapcsolat van a glutén intolerancia és a hormonális rendellenességek között is, mivel a gluténérzékenység felborult menstruációs ciklust okozhat, hirtelen súlyingadozásokhoz vezethet, valamint gyakori panasz lehet az alvászavar is. A gluténérzékenység okozta hormonális problémák a pubertás, a terhesség és a menopauza idején különösen felerősödhetnek.
Kattints a további képekért!

Nem is gondolnánk, milyen sok betegséget lehet megelőzni az egészséges táplálkozással. Van néhány élelmiszer, ami pedig különösen nélkülözhetetlen egészségünk megőrzése szempontjából.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.