Úgy isszák a vért, akár a vámpírok - A világ 8 legijesztőbb betegsége

Nem csak kitaláció, tényleg mind létezik.

A világ legfurcsább betegségei

Nagyon sok olyan furcsa betegség létezik, amiről még csak elképzelésünk sincs. Bár rendkívül nehéz megbirkózni velük, szerencsére annyira ritkák, hogy mindössze néhány embernél diagnosztizálják őket. Nézzük a legérdekesebbet!

Testkép-integrációs zavar

A BIID, magyarul testkép-integrációs zavar egy igen ritka pszichés probléma, amikor a beteg minden vágya, hogy valamilyen fizikai fogyatékossággal rendelkezzen. A pácienseknek pontos elképzeléseik vannak arról, hogy mely testrészüket kellene eltávolítani, egyes esetekben az is előfordulhat, hogy kárt tesznek magukban az amputáció reményében. Egyelőre még nincs magyarázat arra, hogy mi állhat a probléma hátterében, csak feltételezik, hogy az agy jobb fali lebenyében lévő sérülés okozza.

Kezelése

A BIID-ben szenvedőket pszicho- és viselkedésterápiával próbálják gyógyítani, de egyes szakemberek szerint a zavar csak úgy kezelhető, ha a betegen elvégzik a kívánt műtétet.

Pica

A pica egy furcsa táplálkozási zavar, elnevezése a szarka latin nevéből származik, hiszen az állat köztudottan szeret elcsenni és megenni bármit. A páciens olyan termékek iránt sóvárog, ami nem emberi fogyasztásra való, például a homok, kréta, széklet, föld, haj. A csecsemőknél és a kisgyermekeknél igen gyakori, ám a legtöbb apróságnál másfél éves kor után eltűnik; ha nem, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert bélfertőzést, mérgezést is okozhat. Általában stressz, érzelmi elhanyagoltság vagy egyedüllét váltja ki.

Kezelése

Gyógyítása attól függ, mi okozza a tüneteket. Először a fizikai elváltozásokat vizsgálják és kezelik, majd a pszichológiai hátteret figyelik meg egy szakképzett terapeuta segítségével.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!