Egészség

Ezért kellene több hüvelyes az asztalunkra

A bab, borsó és lencsefélék rendkívül változatos és egészséges alapanyagok, amelyek szervezetünk mellett környezetünkre is jótékony hatással vannak, azonban fogyasztásuk itthon továbbra is elmarad az ideális mennyiségtől. Cikkünkben összegyűjtjük miért is fontos étrendünket minél több növényi fehérjeforrással gazdagítani.

Kevés növényi fehérjét fogyasztunk

A hüvelyes zöldségféléknek rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok. Egészséges és sokoldalúan elkészíthető alapanyagok, amelyek fogyasztása kifejezetten előnyös a testsúlycsökkentés, a bélflóra egészségének megőrzése, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség megelőzése és kezelése szempontjából is. A növényi fehérjeforrások ráadásul kis vízigényüknek köszönhetően a fenntartható élelmiszertermelésben is fontos szerepet játszanak, termesztésük javítja a termőtalajt, valamint hosszan eltarthatók, így nemcsak egészséges, de gazdaságos alternatívát is jelentenek az egyre növekvő népesség számára.

Mindezek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része még mindig állati, nem pedig növényi alternatíva: a Bonduelle friss adatai alapján Magyarországon ezeknek a köznyelvben babféléknek hívott termékeknek fogyasztása elmarad az ideálistól. A 2024-es kutatása szerint a magyarok 45 százaléka fogyaszt havonta 1-3 terméket valamilyen babfajtából száraz formában, míg a konzerv változatból 45-47 százalék vásárol.

Kreatív konyha

A Bonduelle neves szakemberek segítségével hívja fel a figyelmet a zöldségek és a növényi fehérjeforrás különböző felhasználási lehetőségeire és jótékony élettani hatásaira. A televíziós főzőműsorokból is ismert műsorvezető-influencer, Sass Dani izgalmas receptvideókkal, Varga Dóra dietetikus egészséges táplálkozásról szóló szakértői tartalmakkal, Béres Alexandra, Fitness Európa- és világbajnok és fitneszedző pedig hétköznapokba átültethető tippekkel és tanácsokkal látja el a fogyasztókat arról, miként érhető el a testi-lelki egyensúly.

Béres Alexandra, akit a Bonduelle kért fel, hogy népszerűsítse a hüvelyeseket, elmondta, hogy mire érdemes figyelni a hétköznapok során: „A hüvelyesek rendkívül fontosak, hiszen nemcsak tökéletesen csillapítják az éhséget, hanem rostban és fehérjében is gazdagok, így igazán tápláló fogásokat készíthetünk belőlük. Ráadásul a magyar ízlésvilághoz is remekül illeszkednek, és egészségesebb alternatívát kínálnak a nehezebb, zsírosabb ételekkel szemben.”

Egy nagy családi ebédnél érdemes előre gondolkodva, többféle ételt készíteni. Jobb, ha több dolog is van az asztalon, mert akkor mindenki örömmel választ a különböző lehetőségekből és senki sem marad éhes. „A gyerekek például nem mindig szeretnek mindent, de ha több választási lehetőségük van, biztosan találnak olyat, ami tetszik nekik. Az emberek ráadásul természetüknél fogva szeretnek kóstolni, így egy változatos menü segítségével új ízeket is felfedezhetnek – érdemes az asztalra helyezni a zöldségeket, hüvelyeseket is. Természetesen egy-egy hétvégi vagy ünnepi találkozónál én is ugyanúgy elkészítem a család kedvenceit, de mindig érdemes kiegészíteni az étkezést új fogásokkal is. Az ízlésünk folyamatosan formálódik, és minél többféle ízzel, textúrával találkozunk, annál nyitottabbá válunk az új élményekre. Igaz, kicsit melós, de megéri” – tette hozzá a fitneszedző.

A Bonduelle küldetésének tekinti, hogy inspirálja az elmozdulást a növényi alapú táplálkozás felé, így 2024 őszén új, Croustis nevű, fagyasztott termékcsaládjának bevezetésekor egyedi kommunikációs kampányt is indított.

„A Bonduelle új Croustis elnevezésű fagyasztott termékcsaládja tele van ízzel és zöldségekkel. A kívül ropogós, belül puha veggie falatok 3 formában elérhetőek. Akár salátára, snackként, köretként vagy burgerbe is használhatóak, mindenki megtalálja a maga kedvencét. Az új termékekkel bárki könnyedén beemelheti a zöldségeket és hüvelyeseket a mindennapi étkezésébe” – mondta el a most debütáló Croustis termékcsaládról Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

Próbáld ki te is kedvenc Croustis fogásainkat!

  1. Buddha-bowl brokkolis Croustis
  2. Sütőtökös Croustis narancsos lilakáposztasalátával
  3. Pestos orzo saláta olaszos Croustis

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Egészség
Sztárok
Andie MacDowell és legfiatalabb gyermeke, Margaret Qualley neve itthon is sokaknak cseng ismerősen, ám a 67 éves színésznő idősebbik lánya, Rainey már kevésbé híres a magyar közönség számára – pedig...
Fashion&Beauty
Heidi Klum szokásához híven óriási szenzációt keltett: a divat koronázatlan királynője egy apró bőrszoknyában, kecsesen száguldott végig New York utcáin, ahol csak úgy vonzotta magára a szempárokat.
Lifestyle
A Mérleg készüljön arra, hogy egy váratlan esemény vagy hír teljesen felboríthatja a napi rutinját. Napi horoszkóp.
Egészség
Sokan valószínűleg elég sok mindent ettek húsvét alatt, azonban most érdemes olyan hétvégét tartani, amikor könnyebb ételeket fogyasztunk.
Utazás
Nem olcsó mulatság ma már megtankolni a kocsit, így egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kell újra a benzinkút felé venned az irányt.
Fashion&Beauty
A tavaszi megújulás ideje nemcsak a természetben, hanem a saját megjelenésünkben is elérkezett, hogy végleg búcsút intsünk a szürke, borongós időszakoknak. Ehhez pedig egy új frizura tökéletes...