Egészség

A legrettegettebb női betegség tünetei - 7 fontos jel, hogy te is ebben szenvedsz

Az endometriózis kis túlzással a legrettegettebb női betegség, nem véletlenül: felismerése világszerte átlagosan 6 év, 8 orvos, ami azt jelenti, hogy a páciens 6 évig jár különböző szakemberekhez, míg végül a valós betegségére fény derül. Hogy miért alakul ki, arról megoszlanak a vélemények; mutatjuk, mik a főbb tünetei!

Nemcsak menstruáció alatt, hanem előtte és utána is fájdalmaid vannak

A fájdalom az endometriózis egyik leggyakoribb tünete; néhány nappal a menstruáció előtt kezdődik és a ciklus alatt, illetve utána is jó ideig tart. Az, hogy görcsölsz, teljesen normális, az azonban már nem, ha a kínok hosszúra nyúlnak és az elviselhetetlenségig fokozódnak. Ha például a menstruációd alatt otthon kell maradnod, mert járni sem bírsz, hányingered van, hánysz, akkor sürgősen vizsgáltasd ki magad.

Nem tudsz teherbe esni

Mi az az endometriózis?

Az endometriózis egy súlyos nőgyógyászati betegség, amelynek lényege, hogy a méhüreg belsejét borító szövet, az endometrium a méhüregen kívül helyezkedik el. Leggyakrabban a petefészket, a beleket vagy a medence belsejét borító szövetet érinti, de ritkán a kismedence területén kívül is megjelenhet.

Ha már régóta próbálkoztok a szerelmeddel, de mégsem tudsz teherbe esni, akkor lehetséges, hogy endometriózisod van. Amikor a méh nyálkahártya nem a méhen belül helyezkedik el, hanem például egy másik szerv felszínén, a szervezet védekezésképpen hegszövettel veszi azt körbe. Ennek a következménye lesz a hegesedés, és szervek közötti összenövés. A petevezető belfelszíne is hegesedhet, így a petesejt és a spermium, nem tud a megfelelő helyre eljutni, és ha mégis bekövetkezik a megtermékenyítés, könnyebben alakulhat ki méhen kívüli terhesség is, írja a webbeteg.

Bizonyos tanulmányok egyébként arra az eredményre jutottak, hogy az endometriózisban szenvedő nőknél nem működik megfelelően az immunrendszer, és megtámadja a megtermékenyített petesejtet is, amivel csökkenti a sikeres terhesség valószínűségét.

Sokat pisilsz

Az állandó vizelési inger sok betegség jele lehet, többek között az endometriózisé is. Ha azt tapasztalod, hogy többször jársz vécére, mint kellene és az összes más tünet is jellemző rád, akkor érdemes elmenned orvoshoz.

Klikk a folytatásért!

Fotó: mirror.co.uk

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Egészség
Egészség
Straub Fanni története inspiráló lehet sok mindenki számára, hogy nem szabad feladni, még akkor sem, ha közben tengernyi negatív kritikát kap az ember.
Sztárok
Egyvalami bizonyos: brit trónörökösnek lenni nem csupán hatalmas felelősséggel, de busás vagyonnal is jár.
Sztárok
A legendás karakterszínész Mads Mikkelsen fia a megszólalásig hasonlít a híres édesapjára, bár Carl Jacobsen nem használja ki ennek az előnyeit, ugyanis nem lett belőle sem színész, sem pedig modell...