Hirdetés

Itt van a legegészségesebb fűszerek listája - Minden konyhában ott a helyük

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik fűszer milyen betegséget gyógyít, mert ezzel a tudással sokat tehetünk a szervezetünk helyes működéséért. Mutatjuk, melyek a legegészségesebb ízesítők!

Kurkuma

A kurkumáról több vizsgálat is kimutatta, hogy segíti a műtétek utáni gyorsabb felépülést, és sokkal hatékonyabban kezeli az arthritist, mint bármilyen más gyógyszer. Ez a benne lévő kurkuminnak köszönhető, ami a krónikus ízületi gyulladás és más gyulladásos megbetegedések tüneteit (pl. lupusz) is enyhíti. Egy nemrégiben végzett kutatás során 50 embert vizsgáltak, és megállapították: azok, akik egy hónapig minden egyes nap ettek valamilyen formában kurkumát, sokkal kevésbé szenvedtek a gyulladásos fájdalomtól, mint azok, akik placebót fogyasztottak. A kurkuma egyébként hatásos a mell-, a hasnyálmirigy-, a bőrrák ellen, illetve a leukémia kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Kb. háromnegyed teáskanálnyit.

Koriander

Tanulmányok kimutatták, hogy 20 korianderhajtás elfogyasztása naponta két hónapig csökkenti az arthritis okozta gyulladást. Azoknak is hasznos lehet, akik ízületi gyulladástól szenvednek, hiszen ez a fűszer csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. A koriander ezenkívül fokozza az emésztőnedvek elválasztását, csökkenti a puffadást, természetes lázcsillapító és hurutoldó. Sokan használják a feszültség és a fájdalom csökkentésére is.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Kb. egy kávéskanálnyit.

Cayenne bors

Mit történik akkor, ha kapszaicint – egy alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük – teszünk az orrunkba? Nos, elkezdünk tüsszögni, emellett pedig égő fájdalmat érzünk. De ahogy telnek a napok, szép lassan eltűnnek a kapszaicin által okozott kellemetlen tünetek; az ötödik nap végére az orrunk nem folyik, és a fájdalom is tovaszáll. Miért? Azért, mert az orrban lévő idegrostok, amik a fájdalomérzetet „szállítják”, egyszerűen kimerülnek, és szükségük van néhány hétre, amíg regenerálódnak.

Nem véletlen, hogy a tudósok elgondolkodtak azon, hogyan lehetne a kapszaicint orvosi célra felhasználni. Aztán megtalálták a megoldást. Van egy betegség, amit cluster fejfájásnak nevezünk, ez a fejfájások legfájdalmasabbika. A gyakori fejfájásos rohamok (cluster periódus), néha heteken-hónapokon keresztül kínozhatják a beteget, majd ezt felválthatja egy teljesen fájdalommentes periódus. A szakértők kipróbáltak a kapszaicin kezelést: a páciensek minden egyes nap kaptak az alkaloidból, és az ötödik nap végére szinte teljesen elmúltak a tüneteik.

A kapszaicin egyébként remek gyógyszer az ízületi gyulladásra, csökkenti a hasi fájdalmat és a puffadást is. Az émelygés és az emésztési betegségek ellen is bátran lehet használni.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Fél teáskanálnyit.

Fotó: bigcommerce.com, bulletproofefex.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!