Egészség

A legkiválóbb D-vitamin források - Itt a lista, mit kell fogyasztanod

Ebben a borongós időben nagy szükséged van rájuk.

Egy kiemelten fontos vitamin

Kevesen tudják, de a D-vitamin a test számára az egyik legfontosabb vitamin. Az ok egyszerű: sok sejtünk felületén találhatóak D-vitamin-receptorok, amelyekbe csupán a D-vitamin molekulája illik. Ha ezek a receptorok üresen maradnak, betegségek egész sora léphet fel. A javasolt napi D-vitamin-mennyiség 1000-4000 N.E. (nemzetköz egység); elsődleges forrása a napfény, ám ilyenkor, a tavasz kezdetén értelemszerűen még nem tudunk megfelelő mennyiségben hozzájutni. Így más forrásból kell pótolnunk a hiányt: mutatjuk, mely ételekben és italokban van temérdek D-vitamin.

1. Lazac

A lazacban magas a D-vitamin aránya, 100 grammban akár 685 nemzetközi egységnyi mennyiség is lehet. Az ízletes húsú halat más okból is érdemes fogyasztani: gazdag jótékony hatású omega-3 zsírsavakban, így segíti a szív működését, a benne található astaxantin nevű anyag (ez adja rózsaszín árnyalatát) pedig csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat.

2. Gomba

A gomba az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrás, úgyhogy érdemes minél többet falatozni belőle ebben a napfényben szegény időszakban. Típustól függ, de a gombák akár 2300 nemzetközi egységnyi D-vitamint is tartalmazhatnak, ami majdnem fedezi a napi szükségletet. Ez a finomság egyébként kiváló fehérjeforrás, és alacsony a kalóriatartalma, így segítheti a fogyást.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség