Kell aggódnunk? Összegyűjtöttük a Covid-19 védőoltások mellékhatásait

Mostanra több mint 5,3 millió magyar lakost oltottak be a hazánkban elérhető vakcinák valamelyikével. Az oltásokról megoszlanak a vélemények, egyre többen számolnak be az általuk tapasztalt szimptómákról. Most összegyűjtöttük, milyen lehetséges mellékhatásokkal számolhatunk a különböző védőoltások esetében.

Fontos megjegyezni, hogy az oltás után fellépő mellékhatások többnyire ártalmatlanok és pár napon belül elmúlnak. Amennyiben a kellemetlen tüneteket ennél tovább észleljük, érdemes szakemberhez fordulni.

Pfizer-BioNTech

Ez volt az első klinikailag jóváhagyott, ún. mRNS alapú vakcina a Covid-19 ellen folytatott harcban. A 16 év felettiek esetében 95%-os hatékonyságúnak mondott védőoltás tűnt a legkevésbé megosztónak a magyar lakosság körében annak ellenére, hogy sokan tapasztaltak kellemetlenségeket a beadást követően – különösen a második dózis után. Az oltás helyén fellépő bőrpír, duzzanat, esetleg fájdalom mellett előfordulhat fáradtság, fejfájás, szédülés, láz, illetve hidegrázás, de többen is beszámoltak furcsa, fémes szájízről, izomfájdalmakról, valamint emésztőszervi panaszokról.

Moderna

A Pfizer-BioNTech-hez hasonlóan a Moderna is egy mRNS alapú, két dózisú vakcina. Egy korábbi nemzetközi kutatás szerint a Modernával oltottak 82%-a számolt be valamilyen mellékhatásról, míg a Pfizer vakcina esetében ez az arány 69%. A két vakcinát követő esetleges tünetek nagyon hasonlóak. Fontos megemlíteni, hogy mindkét oltóanyag tartalmazza az ún. polyethylene glycol (PEG) hatóanyagot, amelyet egyre gyakrabban hoznak kapcsolatba súlyos allergiás reakciókkal. Amennyiben korábban reagáltunk anafilaxiás sokkal valamilyen védőoltásra, a Pfizer és Moderna beadása nem javasolt.

Fotó: 123rf

Oldalak