Betegséget jelezhetnek körmeink

Az elszíneződött, töredezett, fénytelen körmök arra utalnak, hogy egészségeddel valami nincsen rendben. Általában csak vitaminhiány áll a háttérben, de olykor súlyos betegséget jelezhetnek, még a komolyabb tünetek megjelenése előtt. Ezért nem árt, ha vetsz egy pillantást rájuk!

Az erős, fényes, rózsaszín köröm jó egészségre utal.
A sötétebb, kissé vöröses árnyalat magas vérnyomást jelez, de kialakulhat túlzott mértékű fehérjefogyasztás miatt is.
 

A lila színből rossz vérkeringésre következtethetünk, míg a kékes köröm a vér oxigénhiánya miatt alakulhat ki, mely tüdőbetegségre mutathat rá, továbbá idegkimerültség, keringési zavar jele is lehet.
A sárgás elszíneződést okozhatja egy sötétebb színű körömlakk, dohányosoknál a nikotin, de utalhat még pajzsmirigy problémákra, a tüdő, illetve a máj megbetegedéseire, valamint kezdődő körömgomba is lehet, ami a köröm megvastagodásával jár. Amennyiben nem érte ütés a körmöt, a barnás szín melanómát jelezhet, amivel sürgősen bőrgyógyászhoz kell fordulni!
Előfordulhat feketés árnyalatú köröm is, ami emésztési zavarnak a jele.
A fehér köröm a vérszegénység, a vas-vagy kalciumhiány miatt alakul ki, de májbetegségre is utalhat.

Az apró fehér foltok elsősorban a vitaminhiány jelei, elsősorban kalciumra, magnéziumra, E- vagy A-vitaminra lenne szüksége a szervezetnek. A pöttyök kimerültség esetén is jelentkezhetnek.
Kanálkörömnek nevezzük azt, amikor a köröm vége felfelé hajlik – vérszegénységre, vashiányra gyanakodhatunk, de alkoholproblémát és gyógyszerérzékenységet is jelezhet.
Amennyiben a körmök felszíne nagyon kidomborodik, azt a szív- és érrendszer betegségei, esetleg légzőszervi problémák okozhatják.
A recés köröm ízületi gyulladást jelezhet, de lehet, hogy pikkelysömörrel van dolgunk.
Ha a köröm körül duzzadt és piros a bőr, akkor lehetséges, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetünkben.

 

Oldalak

Címkék: