Akár stroke-ot is okozhat! Ezek lehetnek a magas vérnyomás következményei

A magas vérnyomásnak nagyon súlyos következményei lehetnek. Cikkünkben ezeket soroljuk fel.

Érelmeszesedés

A túl nagy nyomásnak köszönhetően az artériák megkeményednek vagy beszűkülnek. Ezzel szemben az egészséges artériák simulékonyak és rugalmasak, hogy ellenálljanak a szívből érkező nyomásnak. Érelmeszesedéskor az artériák megkeményedése lelassítja a véráramot, ez pedig akár veseelégtelenséget, szívinfarktust, elzáródott artériát vagy szemkárosodást is okozhat.

Ütőértágulat

Ütőértágulat, azaz aneurizma esetén a sérült artéria kidudorodik, esetleg megreped. Súlyosabb esetben ez végzetes lehet, belső vérzést, kómát és akár halált is okozhat.

Koszorúér betegség

Ez az állapot a szív vérellátását érinti. Ha az artériák beszűkülnek, a vér nem áramolhat szabadon, így a szívritmus szabálytalanná válhat és mellkasi fájdalom, valamint szívroham is kialakulhat.

Fotó: liberationfitness.ca

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Újabb SMS-es csalás terjed Magyarországon: az elkövetők több ezer forintos bírság befizetésére szólítják fel áldozataikat a rendőrség nevében küldött üzeneteikben.
Lifestyle
A buggyantott tojás elkészítése sokak számára kihívás jelent, most azonban egy olyan zseniális trükk terjed a neten, amit neked is érdemes kipróbálnod, ha a tökéletes végeredményre vágysz.
Sztárok
Noha II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg házassága tökéletesnek tűnik az utókor számára, a 2021-ben, századik életévében elhunyt herceg több évtizedes frigyük alatt nem mindig...