Egészség

Te is az ujjaddal viszed fel a szádra az ajakbalzsamot? Ilyen következményei lehetnek

Ha olyan ajakbalzsamot használsz, amit csak az ujjaiddal tudsz felvinni a szádra, akkor ezt a cikket muszáj elolvasnod. Tiszta vizet öntünk a pohárba, és elmondjuk, milyen következményekkel kell számolnod, ha megtartod a szokásodat!

Ajakbalzsam-dilemma

Számtalanszor volt már olyan ajakbalzsamom, amit csak az ujjaimmal lehetett kihalászni a tégelyből. Megmondom őszintén, soha nem tartozott a kedvenceim közé, és sokszor elgondolkodtam azon, vajon most mennyi baktériumot kentem az ajakírral együtt a számra. Fogadkoztam, hogy a legközelebbi használat előtt megmosom a kezem, de erre sose került sor, mert vagy elfelejtettem, vagy nem volt a közelben mosdó, és eszem ágában sem volt percekig keresni tiszta folyóvizet. Hogy mit kockáztattam?

Olyan baktériumok, vírusok, és egyéb láthatatlan, de betegségeket okozó mikroorganizmusok lehetséges terjedését, amik a kezemen élnek, és amiket a balzsammal együtt sikeresen felvittem a számra - ezzel pedig tulajdonképpen engedélyt adtam arra, hogy a számba is beférkőzzenek. A Columbia Egyetemen dolgozó Elaine Larson, aki a fertőző betegségek szakértője, azt mondta: még ha van is a balzsamban antigén, vagyis olyan anyag, aminek a feladata, hogy megakadályozza a baktériumok növekedését, szaporodását, azok ellen a kórokozók ellen nem véd, amik az ujjbegyen ülnek.

Miközben jársz-kelsz a világban, megfogod az ajtókilincset, a busz kapaszkodóját, a telefonodat, olyan baktériumok kerülhetnek a kezedre, mint például a streptococcus vagy a staphylococcus. A streptococcusok komoly orvosi jelentőséggel bírnak, mivel több fontos kórokozó is található közöttük, melyek klasszikus gennykeltőknek számítanak, és olyan betegségeket okozhatnak, mint a garatgyulladás, tüdőgyulladás vagy az agyhártyagyulladás - írja a Wikipédia. A staphylococcus sem kevésbé veszélytelen, hiszen az egyik leggyakoribb gennykeltő baktériumként tartják számon, de jelentős szerepet játszik az ételmérgezések és kórházi járványok kialakulásában is.

A cikk folytatásáért kattints!

Fotó: erikabrechtel.com

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Egészség
Utazás
Sokak számára a nyári szabadság utazásról, feltöltődésről szól. Egy friss kutatás felmérte, hogyan készülünk mi magyarok a nyaralásra, mennyire vagyunk elővigyázatosak és milyen stratégiákkal...
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Lifestyle
A Netflix jelenlegi filmje végre IMDb-n sem kapott éles lepontozást a közönségtől, szóval tényleg megéri majd bepróbálni.