A medvehagyma gyógyhatásai

Az idei tavasz egyik legfelkapottabb növénye a medvehagyma, mely nemcsak isteni és karakteres ízvilágával csábít el, hanem számos jótékony hatásával segítheti a szervezet megújulását is.

A különleges ízek kedvelői imádni fogják az erőteljes ízvilágot kölcsönző Allium ursinumot, azaz a medvehagymát. Ismeretes még kígyó- vagy poszhagymaként is a vadon előforduló, gyűjthető növény.

Előfordulása, ismertetőjelei
Hazánkban főként a Bükkösökben, üde és humuszban gazdag, nyirkos talajon él meg. Nagyon erőteljes és jellegzetes illata miatt az erdőben járva előbb érezzük, mintsem látjuk. Levelei fényesek és élénkzöldek, míg hagymája hosszúkás, hártyaszerű fedőlevelek borítják. Gömbszerű, fehér virágai a körülbelül 30 cm magas virágszálon ülnek. Mindenképp érdemes saját kezűleg begyűjtenünk, hisz bolti ára szinte az egekben van. Cserepes változata, mely 3-4 hagymából áll 500 forint körül már kapható, míg a tisztított levelek kilónkénti ára elérheti akár a 2500 forintot is.
 

Gyógyhatása
A fokhagymához hasonlatos tulajdonságai miatt hatása hasonló. A szervezet megtisztítására tökéletesen alkalmas, gyógyhatású levelek hatása áprilisba és májusban, virágzás előtt a legerősebb, hisz ilyenkor még zsenge és friss. Tavaszi méregtelenítőkúrák tökéletes tápláléka lehet, hisz antibakteriális hatása mellett az immunrendszer erősítésében is szerepet játszik. A gyomor- és bélműködésre kifejtett jótékony hatása miatt a közérzet is javul. Érelmeszesedés vagy magas vérnyomás ellen bevethetjük vízhajtó hatása miatt, sőt a szervezetet ,,átmosó", tisztító hatása miatt a bőrrendellenességek kezelésében is segíthet.

Fogyasztása
Az áprilisban szedett zsenge levelek hatása a legerőteljesebb. Apróra vágva ízesítőként használhatjuk krémsajtokban, levesekben, pogácsában, de húsételekhez fogyaszthatjuk párolva, de krémlevesként is megállja helyét. Friss leveleiből salátát, vagy a spenóthoz hasonlatos főzeléket készíthetünk. Szárított leveleinek hatása gyengébb, ám kiváló ízesítő. Sokan nem tudják, hogy bimbójából, éretlen terméséből, hagymájából kitűnő savanyúság készíthető.


Készítsd el a medvehagymából készült krémlevest!

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!