A lovasterápia csodákra képes

Nagy figyelmet kapnak manapság az alternatív gyógymódok, legyen szó bármilyen betegségről. Egy olyan terápiás módszert szeretnék bemutatni, amely mozgássérülteknek, értelmi fogyatékosoknak és mentális problémákkal küzdő betegek számára ideális lehet, de a stressztől, munkától kimerült embert is helyre rázza.

 

Fogyatékosok körében nem garantált a 100%-os gyógyulás, hiszen ezek a betegségek legtöbbször nem gyógyíthatóak maximálisan. Ennek ellenére bizonyított tény, hogy a jó közérzet, ami sokszor sokkal többet ér mint bármilyen gyógyszer , nagy mértékben elősegítheti a gyógyulást.

Külföldön sok helyen alkalmazzák az állatokkal, lovakkal való terápiát mozgássérültek és mentális problémákkal küzdők számára. Azt viszont kevesen tudják, hogy egyedül Magyarországon képeznek olyan szakembereket, akik után külföldön kapkodnak, itthon viszont nem kapnak olyan nagy figyelmet és elismerést, annak ellenére, hogy munkájuk pótolhatatlan és nélkülözhetetlen. A lovas terápia bizonyítottan jótékony hatású. Nem csupán fizikailag segít átmozgatni a görcsös, befeszült izmokat, amelyek a legnagyobb problémát jelentik egyes mozgásszervi betegségeknél, hanem a lelkiállapotra is igen jótékony hatással vannak. És hogy mindez hogyan lehetséges?

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek a sportnak, a lovaglásnak, ennek ellenére akik űzik ezt a csodálatos tevékenységet, és bepillantást nyernek a lovak világába, egy életre rabjai lesznek ezeknek az elképesztő állatoknak. Nem is hinné az ember, hogy képesek vagyunk egy állítólag „én tudattal” és lelkivilággal nem rendelkező állattal kommunikálni a mozdulataink és az intuicióink által. Ezáltal egyfajta lelki kapocs alakul ki ló és lovas között, amely olyan mint egy éppen megszülető barátság. Azok a gyerekek, akik intézetben laknak testi vagy lelki fogyatékosságuk miatt sokszor kedvetlenek és nincs bennük elég kitartás, hogy felvegyék a harcot a betegségükkel szemben. A ló viszont egy olyan társ lehet, aki reményt és önbizalmat adhat, és a vele eltöltött idő simogatja a lelket és élénkíti a testet, hiszen ez a sport valóban minden izmot megmozgat. Élettani hatása rendkívül jótékony, hiszen pusztán azzal, hogy a lovon ülünk, a test minden izma megmozdul, hiszen az állat is mozog alattunk. 

Érdemes felkeresni egészséges emberként is egy egy lovardát, hiszen maga a jó levegő, az állatok közelsége is üdítő élményként hathat bárkire. Akiknek pedig nagy szüksége van erre, azoknak érdemes kipróbálni ezt a lehetőséget, hiszen külföldön ezzel nagyon sokan foglalkoznak. A lovasterápia mellett a delfinterápia is igen népszerű, és nem utolsó sorban, hatalmas nagy élmény.

 

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!