A gyógynövényvilág új királynője - A sztívia

A gyógynövényvilág új királynőjét több néven is ismerhetjük: sztívia, sztévia, stevia. Erről a szóról általában rögtön az édesítőszerre gondolunk, ám a stevia több mint egy zacskónyi édes, fehér por.

A sztívia egy dél-amerikai gyógynövény, amelyet már ősidők óta használnak világszerte a növény leveleinek természetes édes íze miatt. Édesítőszerként hatalmas előnye, hogy szénhidrát és kalória egyaránt nulla, és sütés-főzés során 198 fokig tartja meg édes ízét. Rendkívül sokféle formában és kiszerelésben kapható, vásárolhatunk belőle port, folyékony üvegbe zárt édesítőt, tablettát, porított leveleket, sőt még kikristályosított formában is kapható. Édességüket tekintve a kivonatok 30-300-szor édesebbek, mint a cukor, más édesítőszerekkel keverhető.

Milyen betegségekre nyújthat megoldást a sztívia?
Hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint)
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a sztívia segít szabályozni a vércukor-szintet és hozzájárul a máj és a lép megfelelő működéséhez is. Biztató kutatások folynak arról, hogy a sztívia megoldás lehet, a kettes típusú cukorbetegségre is, mivel jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését.
Magas vérnyomás
A tanulmányok tanulsága szerint a sztívia rendszeres fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez.
Gyulladások
A sztívia antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.
Bőrbetegségek
Dél-Amerikában a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a sztíviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. A növény egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még ekcéma és seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.
Emésztés
Teaként fogyasztva a sztívia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet.

Oldalak