Kocsis Tibi: Bárcsak mindenkinek olyan karácsony jutna, mint nekem!

Az énekes gyerekkoráról, a lajosmizsei karácsonykról mesélt, de elárulta azt is, hogy miről szól számára az ünnep, amióta felnőtt.

MikulásGyár 2019 - Együtt, egymásért!

Idén 15 éves Magyarország leghíresebb jótékonysági akciója, a MikulásGyár, ami nem kér emelt díjas sms-t, nem teszi ki bankszámlaszámát, nem fogad el készpénzt. Névtelen jótevőket keresnek, akik tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot ajánlanak fel a rászoruló családok megsegítésére. Az elmúlt évekhez hasonlóan, országszerte számos gyűjtőponton adhatják le dobozaikat az adományozók, 2019. november 29. és december 21. között.

Családi körben ünnepel

Mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy Kocsis Tibónak nem csak a torka, hanem a szíve is aranyból van, mikor az 2011-es X-Faktor győzteseként előadta a Mit ér egy hang? című slágert. A tehetségkutató győztese azóta sem szereti kevésbé a karácsonyt, hiszen már gyerekkora óta a meghitt, családi együttlétet jelképezi számára ez az ünnep. A szerető környezet és a finom falatok számára adott volt az ünnepi időszakban, de jól tudja, hogy ezzel a kiváltságosok közé tartozik. Az énekes éppen ezért mozdult meg a MikulásGyár hívószavára, hiszen szívügye a jótékonyság, különösen, ha gyerekekről van szó. A nagyszabású gyűjtőakció nyitónapján, november 29-én a Femcafe.hu riporterének mesélt arról, milyen hangulatban várja idén az ünnepeket és milyen személyes tapasztalai vannak a nélkülözők helyzetéről.

Számodra miért különleges a MikulásGyár?

Ez az akció már azelőtt is szimpatikus volt nekem, hogy felkértek volna arra, hogy legyek az egyik népszerűsítője. Sok évvel ezelőtt, 2008-ban vettem részt először az akcióban, mint magánember, és azóta, ha csak tehettem, minden évben visszatértem adományozni. Tetszik nekem a cél, hogy nagyon sok apró ajándékkal, nagyon sok apró gyereket lehet megajándékozni és ezáltal szebbé tenni a karácsonyukat. Nagyon jó, hogy mindez szervezetten történik, hiszen a gyár koncepciója és a velük együttműködők segítenek abban, hogy a megfelelő helyre jussanak el az adományok. Jó látni, mennyi embert megmozgat ez a küldetés, magánembereket, hírességeket vagy akár nagyobb cégeket is. Példátlan ez az összefogás.

Neked milyen emlékeid vannak a karácsonyról?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem nélkülöztem sem az ünnepek alatt, sem az év többi részében. Bárcsak minden gyereknek olyan lenne a karácsonya, mint amilyen nekem volt otthon! A mai napig ez a legszebb ünnepünk. Lajosmizse városias részén nőttem fel, Kecskemétre jártam iskolába, a családomtól pedig mindent megkaptam, amire csak szükségem volt. Nálunk hagyományos, szép karácsonyok voltak, finomakat ettünk, szép karácsonyfánk volt, de nekem mindig is az számított a leginkább, hogy együtt van a család. Az iskolában persze találkoztam olyanokkal, akiknek ez nem adatott meg. Voltak, akik nagyon szerény anyagi körülmények között éltek, legfőképpen azok, akik a tanyavilágból származtak. Volt egy kollégium is ahol elszállásolták őket, mert sokuk számára még az is nehézséget jelentett, hogy bejussanak az iskolába. A MikulásGyár szerencsére a hozzájuk hasonló sorsú gyereken segít, hogy legalább a karácsonyuk szebbé válhasson.

Előadóművészként a karácsony rengeteg munkával is jár. Mennyire tudtál átszellemülni az adventi hangulatra?

Nekem advent első vasárnapja az, ami elindítja bennem azt a folyamatot, hogy már tényleg várom a karácsonyt. Készülök a koncertekre, a dallistámba pedig bekerülnek az ünnepi slágerek, mert nekem ez különösen fontos. Már napok óta a kocsimban is karácsonyi dalok szólnak, még akkor is, ha ez másokat idegesít. (nevet) Szeretem a karácsonyban, hogy szertartások vannak benne, amiket egyénileg és közösségileg is meg tudsz élni, a díszítést, az ízeket, a zenét. Néha kicsit túlzásnak érezhetjük, hogy minden az ünnep körül forog, de szerintem természetes, hogy várjuk a pillanatot, hogy végre minőségi időt tölthessünk a szeretteinkkel.

Milyen hangulatban telik nálatok a karácsony? Szoktatok ajándékozni?

Sok gyerek van a családban, miattuk pedig megőrizte a csodás jellegét ez az ünnep még nekünk, felnőtteknek is. Karácsonyfa, jó kaják, pihenés, Reszkessetek, betörők! nézés, meg persze ajándékozás, nálunk így néz ki a karácsony. Nagyon szerencsés vagyok, mert most egy olyan életszakaszomat élem, hogy nagyjából minden kerek körülöttem. Ha lehetek ennyire utópikus, annak örülnék, ha azok a globális problémák, amelyek nyomasztják az emberiséget, elindulnának a megoldás irányába, akkor nagyon boldog lennék.

Az énekes új dallal is megörvendezteti a közönséget, még karácsony előtt debütált legújabb videóklipje.

A népszerű televízióst sokan hiányolják, de ma már a legtöbbször csak egy-egy jótékonysági ügy kapcsán kerül a nyilvánosság elé. Az okokról őszintén mesélt nekünk a MikulásGyár első beharangozó eseményén, amelynek ezúttal műsorvezetője is volt.

Leadfotó:

Oldalak