5+1 érdekesség a jegygyűrűről, amit eddig nem tudtál

A szokásokhoz híven a férfi az összetartozás jeléül a házasság előtt eljegyzési gyűrűt húz a menyasszonyjelölt ujjára. Mi nők pedig örülünk, ha egy ilyen gyönyörű gyűrűt kapunk, és persze büszkén viseljük. A legtöbbször azonban alig tudunk valamit róla. Most bemutatunk nektek 5 tényt a jegygyűrűről, amit eddig mi sem tudtunk.

1. Eredete

A legelső karikagyűrűt egy egyiptomi fáraó adta kedvesének, mert az egyiptomi hiedelemben a kör az örökkévalóságot jelképezte. A szokás ezután Rómában is elterjedt, de ők eleinte kenderből készítették, amit mindig cserélni kellett.

Később már tartósabb anyagot használtak a gyűrűhöz: elefántcsontot majd pedig vasat. Itt azt jelképezte, hogy a férfi birtokolja a nőt. A harmadik században már elterjedtek az arany-, és ezüstgyűrűk is. Ekkor ez az ajándék már zálogként szolgált, jelképezte, hogy a fiú nem áll el ígéretétől.

2. Szimbólumok

A jegygyűrű egy megszakítás nélküli kör, így tehát az örökkévalóság, a végtelenség és a soha el nem múló szerelem szimbóluma.

Korábban csak a menyasszony kapott gyűrűt, majd a XIII. századtól már mindkét fél viselte.

3. Az eljegyzési gyűrű

Az eljegyzési gyűrű nem azonos a jegygyűrűvel. Ez egy drágakővel díszített gyűrű, amit a vőlegény egyedül vásárol, majd megkéri a menyasszony kezét, de persze csak a lány apjának engedélye után.

A jegygyűrűt ezzel ellentétben együtt választják ki a párok, és az esküvőn húzzák egymás ujjára.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!