Túrós rétes - A klasszikus
Régebben a rétest gyümölcsökkel, maximum túróval töltötték meg. Ma azonban már szinte bármit tehetünk bele, de a legízletesebb akkor is a klasszikus túrós.
Hozzávalók
- 10 db hűtött, kész réteslap
- 50 dkg túró
- 2 db tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál búzadara
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 db citrom reszelt héja
- olaj
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A túróhoz hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a cukrot, a mazsolát, a citromreszelt héját és a búzadarát. Keverjük össze, majd verjük keményre a tojás fehérjét. Óvatosan ezt is adjuk hozzá az előző keverékhez. Egy réteslapot nedves, de nagyon jól kicsavart konyharuhára fektetünk, megkenjük olajjal, rátesszük a második és a harmadik réteslapot is, amelyeket egyenként szintén megkenünk az olajjal. A megkent lapok két oldalán kb. 5-5 cm-t, az alján kb. 10 cm-t üresen hagyunk. Az alsó 10 cm-es üres rész felett kb. 10 cm-es csíkban rátesszük a túrótöltelék egyharmadát. A tészta két oldalát ráhajtjuk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétestésztát. Ezt a műveletet a maradék 6 lappal is megismételjük. A 3 rudat olajjal vékonyan kikent tepsibe helyezzük. A rudak tetejét szintén megkenjük olajjal, majd előmelegített, 190 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Ha kihűlt, ferdén felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Az ínyencek elkészíthetik a fetasajtos parajrétest is!