Ordás béles - Egy klasszikus finomság, amit ki kell próbálnod!

Az ordás béles egy klasszikus finomság, amit ma már csak kevesen készítenek. Nagy hiba, mert isteni! Ha szeretnéd kipróbálni, olvasd el szerzőnk, a Limara Péksége blog szerkesztőjének receptjét!

Mi is az az orda?

Néhány héttel ezelőtt a makói piacon nyílt egy sajtüzlet, ha jól tudom vásárhelyiek kínálják a termékeiket. Tehéntejes sajtokat, házitejet, túrót, tejfölt és ordát is lehet vásárolni náluk. Juhorda eddig is kapható volt időnként a tejpiacon, de tehénordával még nem találkoztam.
Tegnap vettem belőle egy kilót és azonnal eszembe jutott anyósom túrós bélese, amit régebben viszonylag gyakran sütött. Ő általában egy tartalmasabb leves mellé kínálta másodikként, de annyira finom sütemény, hogy önálló édességként is megállja a helyét.

Ha valaki nem tudná, mi az orda: A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik. (Forrás: Wikipedia)

Alig vártam, hogy itthon megkóstolhassam, egészen lágy, krémes volt az orda, nagyon tetszett. A receptet persze nem találtam, pedig tudom, hogy a piroskockás füzetembe írtam be tizenévvel ezelőtt, de anyósomtól szerencsére telefonos segítséget kaptam. A receptje szerint 30 dkg lisztből készül hozzá a tészta és 75 dkg túróból a töltelék, de nekem egy kiló ordám volt, így kicsit változtattam a recepten, de a Mama elégedett volt vele így is...

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • fél dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1-2 ek. tejföl

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a csipet sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a négy tojás sárgáját és a közben felfutott élesztőt. Kevés tejföllel összeállítjuk a tésztát. Két cipóra osztjuk.

Töltelék:

  • 4 tojás fehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 kg orda (vagy túró)
  • 2 ek. búzadara
  • vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja

A négy tojás fehérjéből kemény habot verünk, félidőben kezdjük adagolni hozzá a cukrot, amit végül két-három részletben öntünk hozzá. Az ordát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a búzadarát és a mazsolát, alaposan elkeverjük. Végül beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy közepes méretű tepsit (az enyém 40x 22 cm-es) vékonyan kivajazunk és az egyik tésztát belenyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztával befedjük. A tepsit kb. két órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. (amikor bekapcsoljuk, akkor vegyük ki a tepsit a hűtőből, így mire forró lesz a sütő, a tésztánk is átmelegedik). A tésztát villával megszurkáljuk néhány helyen, majd betoljuk a sütőbe. A hőfokot azonnal visszavesszük, kb. 175 fokra. Kb. 25 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Lilahagymalekvár - Egzotikus finomság

Hagymából lekvár? Igen! Nagyon finom, próbáld ki!

Oldalak

Sztárok
Erzsébet királynő nem sokkal 2022 szeptemberében bekövetkezett halála előtt találkozott utoljára Harry két gyermekével, akiket unokájának bizony véleményezett is.
Sztárok
Horváth Lajos Ottó a Petőfi filmben is nagy szerepet vállalt be, és most kiderült az is, hogy mi lesz a sorsa A mi kis falunk című RTL-es sorozatban.
Sztárok
Ryan Gosling és Eva Mendes gyermekei nagyon aranyosak: Esmaralda, valamint Amada rengeteg nőttek az elmúlt években, ráadásul napról napra egyre szebbek.