Levendulás csokimousse - Édes nyalánkság
A csokoládé-levendulapárosítás itthon még nem igazán elterjedt, pedig nagyon illik egymáshoz a két íz. Sőt mi több, egy nagyon finom desszertet is készíthetünk belőle.
Hozzávalók:
- 30 g búzaliszt
- 30 g vaj
- 80 g porcukor
- 30 g narancslé
- 30 g holland kakaópor
- 250 g kristálycukor
- 85 ml víz
- 8 db tojássárgája
- 350 g tejszínhab
- 200 g étcsokoládé
- 4 g szárított levendula
- Friss eper
- Fehér csokoládé
- Levendula
Elkészítés:
Először a kosarakat készítjük el. A margarint, a lisztet, a porcukrot, és a narancslevet habverővel simára keverjük, majd a kakaóport is csomómentesre keverjük benne. Zsírpapírra kerek, vékony lapokat kenünk a masszából. Ügyeljünk, hogy 1-2 mm-nél vastagabbak ne legyenek a lapok, mert különben szétfolyik a massza. Ezután sütőbe tesszük a lapokat, és pontosan 9 percig sütjük őket 175 fokon. Ha kisültek, késsel gyorsan felszedjük őket a zsírpapírról, és előre kiválasztott, előkészített formákra helyezzük őket, hogy ott hűljenek ki. Ezzel el is készültek a csokis kosarak.
A mousse készítése következik. A kristálycukorra annyi vizet engedünk, hogy a víz éppen ellepje, de ne álljon a cukor teteje felett! Ezt tegyük a gázra, és kezdjük forrásig melegíteni. Amíg a cukor fő, verjük fel a tejszínt kemény habbá, és tegyük hűtőbe, valamint egy másik edénybe készítsük elő a tojássárgáját. A csokoládét tegyük vízgőzre a szárított, konyhai mozsárban szétzúzott levendulával. Ha mindez megvan, és a cukorszörp is felforrt, akkor a tojássárgáját elkezdjük habosítani, s mikor már kissé habos, folyamatos habosítás mellett adjuk hozzá vékony sugárban a cukorszörpöt. Kihűlésig habosítjuk. Ha kihűlt, lassan belekeverjük a levendulás olvasztott csokoládét, majd kis adagokban a tejszínhabot. Tegyük hűtőbe a mousse-t 30 percre, majd tálaljuk.