Ezért érdemes csökkentened a sófogyasztást
Azt már korábban kimutatták, hogy a túlzott sófogyasztás nem tesz jót a szervezetünknek, mivel növeli a szívbetegségek kialakulásának az esélyét. Angliai kutatók most megvizsgálták, mi történik akkor, ha csökkentjük a napi sóadagunkat.
Kutatási eredmények
Nagy-Britannia évek óta vezető szerepet játszik a sófogyasztás visszaszorításában azzal, hogy a kormány nyomást gyakorol az élelmiszergyártókra, hogy csökkentsék az élelmiszerek sótartalmát. A kutatók nyolc éve vizsgálták a brit lakosságot, hogyan érintette őket a változtatás. Az adatokat nemrég összegezték és most az eredményeket is nyilvánosságra hozták.
A Barts, a londoni Orvos- és Fogorvostudományi Egyetem és a Queen Mary Egyetem kutatóinak közlése szerint az országban 2003 és 2011 között 15 százalékkal csökkent az átlagos sófogyasztás, és ezzel párhuzamosan 40 százalékkal csökkent a szívbetegségek és stroke nyomán fellépő halálesetek száma is.
A vizsgálat - amely során összesen háromezer britet vizsgáltak meg - megállapította, hogy az adott időszakban csökkent a betegek vérnyomása és koleszterinszintje. További érdekesség, hogy ebben a nyolc évben csökkent a dohányzók száma, és növekedett a gyümölcs- és zöldségfogyasztás is.
A The Daily Telegraph írása szerint az emberek naponta átlag 8,1 gramm sót fogyasztanak, amely jóval több mint az ajánlott napi 6 grammos bevitel. A legtöbb sót a gabonafélék, a kenyér, a hústermékek és a készételek tartalmazzák, ezért nem árt, ha ezeket mértékkel fogyasztjuk.
Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot vagy oszd meg a cikket másokkal is!
Ezt is ajánljuk: Így élhetsz egészségesebb életet - 6 étel, amit mellőzz étrendedből - Katt ide!