Egészség

Súlyos allergiás tüneteket okozhat, ha vegyíted ezeket az ételeket

Allergiás vagy és néha látszólag ok nélkül jönnek elő a tüneteid? Lehet, hogy az okozta, amit megettél. Dietetikus szakértőnk, Boros Edit legújabb cikkében a keresztallergiáról ír részletesen.

Allergia

A mai írásomnak egy pár nappal ezelőtti baráti összejövetel adta a témáját. Éppen görögdinnyét szeleteltem a gyerekeknek, amikor mondja a barátnőm, hogy az ő fiának ne adjak. Erre én, miért, hiszen nagyon szereti, tegnap is evett... Akkor már értem, miért könnyezett egész nap, keresztallergiája van a görögdinnyére.

Ezen párbeszéd apropóján gondoltam arra, hogy erről kellene írnom. Épp aktuális.

Tavasszal és nyáron mindannyian vágyunk a szabadba, a természetbe. Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Előfordul azonban, hogy a számunkra kedvenc zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása után viszket a bőrünk vagy megjelenik egy-egy olyan tünet, ami kibillent minket a komfortzónánkból, s nem tudjuk, mi az oka. Gyakran előfordul, hogy egy meglévő, számunkra már ismert allergiánk – allergiás tünetet kiváltó pollen vagy élelmiszer – más élelmiszerrel keresztreakcióba lép és szintén allergiás tünetek jelenhetnek meg a szervezetünkben. Ez az úgynevezett keresztallergia. De, hogy pontosan mi is ez, nézzük meg.

Keresztallergia különböző allergén-csoportok között lehet. Például étel-étel, állati szőr, poratka-étel, állati szőrök egymással, pollen-pollen között, de lehet az egzotikus gyümölcsök és a latex között is. A keresztallergia létrejöhet két vagy több élelmiszer között, ezenkívül pollenek és bizonyos táplálékok keresztreaktivitása is gyakori. Az allergének elkerülésénél ezekre is figyelni kell.

A keresztallergia oka a fehérjék szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben két allergén fehérje szerkezete közti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. Így fordulhat elő, hogy nyírfapollenre allergiásoknál tüneteket okozhat a dió mellett a mogyoró, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi és avokadó fogyasztása is. Ha valakinek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét!

Leggyakoribb keresztallergiák (allergén és keresztreakciót kiváltó anyagok)

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkíni, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye

Alma: burgonya, sárgarépa, nyírpollen

Sárgarépa: uborka, petrezselyem, zeller, paradicsom

Őszibarack: sárgabarack, banán, szilva

Fekete üröm: kömény, chilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregano, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó

Rozspollen: rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Kesudió: kakaó, kávé

Éger: mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller

Zeller: ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano

Tej: szója, marhahús, marhabőr, kecsketej

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag, szója, gabonaliszt

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

A pollenallergiát erősítheti a magas hisztamin tartalmú étel és ital is! Ezek az alábbiak:

zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója

alkoholos italok

érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)

kávé, csokoládé

olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém

halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár

gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper

a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka

Amennyiben felmerül a gyanú a keresztallergiára, azt javaslom mindenképp érdemes figyelni a szervezetünket és a reakciókat. Továbbá allergiatesztet elvégeztetni és természetesen egy szakorvost felkeresni.

Főleg a nőket érintik a pajzsmirigy betegségek.

Leadfotó és fotók: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Home&Design
Felfrissítenéd az otthonodat, de nincs most kereted nagyobb beruházásra? Van egy jó tippünk, ami egy forintodba sem kerül.
Lifestyle
Ismerd fel az online üzletek pszichológiai trükkjeit, hogy legközelebb gond nélkül kivédhesd őket.
Fashion&Beauty
Hamarosan itt a nyár, kezdődik a strandszezon, a boltok polcaira pedig már megérkeztek a legújabb és legdivatosabb fürdőruha kollekciók! Mutatjuk, hogy milyen fazonokat válassz, ha úgy érzed, hogy...