Az optimális sportital jellemzői
A sportitalra szavazol? Szakértőnk, Czanik Balázs elmondja, milyen szempontok alapján válaszd ki a megfelelőt.
Az optimális sportital jellemzői
Megjelent Czanik Balázs Capoeira Aerobik 5. című DVD-je!
A legújabb edzésterv olyan mozdulatokat tartalmaz, melyekhez nem szükséges sem előzetes edzettség, sem ügyesség, pusztán némi kitartás és akaraterő. Az ülőmunkát végzők különösen imádni fogják a DVD-t, hiszen a fogyás mellett a gerincbántalmak orvoslására is tökéletes. A mozgás elsajátítása semmilyen előzetes tudást nem igényel, így bárki végezheti a gyakorlatokat otthon is. A DVD megrendelhető itt!
1. Jó ízű. Nagyon fontos, hogy az italnak jó íze legyen, hiszen így érhető el, hogy a sportoló annyit igyék, amennyi kell a megfelelő folyadékpótláshoz. Ha az ital nem jó ízű, a sportoló nem tudja mennyiségileg pótolni a folyadék és elektrolit veszteséget.
2. Kevesebb mint 8% szénhidrátot tartalmaz. A legoptimálisabb a 6-7% szénhidrátot tartalmazó ital, mely mind a felszívódás, mind az energiaszolgáltatás szempontjából a legoptimálisabb.
3. Szénhidrátforrásként a legjobb a fruktóz, glükóz, maltodextrin, szukróz kombináció. A csak fruktózt tartalmazó italok fogyasztása gyakran gyomorpanaszokhoz vezet.
4. Tartalmaz nátriumot. Glükózzal együtt a nátrium stimulálja a folyadék felszívódást, folyadékháztartás egyensúlyát teremti meg, fokozza az ízhatást.
5. Szénsav- és koffeinmentes. A szénsav gyomorpanaszokat eredményez, mely a folyadékpótlás megfelelő mértékét csökkenti mind edzés/verseny közben, mind edzés/verseny után. A koffein vízhajtó hatású, ezért vízveszteséghez (dehidratációhoz) vezethet.