Magyarország egyik legérdekesebb kirándulóhelye - Eltöltöttem egy délutánt az oroszlányi bányamúzeumban

Ha kirándulóprogramot kerestek őszre, akkor ezt a szabadtéri múzeumot mindenképpen írjátok fel a listára!

Bányászlány vagyok

Apukám közel 40 évig bányász volt és sok sztorit halottam tőle erről az időszakról. A nyitott közösségi irodákban görnyedő mai suhancok el sem tudják képzelni, hogy milyen fizikai meló és lelki teher lehetett a föld mélyén dolgozni. Főleg azokban az időkben, amikor nem volt kiépült gépesítés. Ez a munka bizony megedzette az embert, és váltig állítom, hogy ez tartja karban apámat a mai napig, olyan ereje és munkabírása van még 73 évesen is, hogy sok férfi elszégyellné magát mellette.

Szóval a minap kiscsaládostul ellátogattunk az oroszlányi Bányász Múzeumba, ahol apukám tartott egy kis tárlatvezetést, bár nem itt dolgozott, mégis ismerős terepen jártunk. Ebből mutogatok most képeket, hátha ti is kedvet kaptok egy kiránduláshoz.

Megmaradtak

Az oroszlányi szénbányászat történetét bemutató kiállítás az egykori XVI. akna udvarán és épületeiben nyílt meg, ahol rengeteg gépet, eszközt őriztek meg sértetlenül a látogatók számára. Megmaradt eredeti állapotában a szállítóakna gépháza, az aknatorony (ahonnan csodás panoráma nyílik a környező vidékre), és a csillepálya rendszer.

Lemehetsz a bányába is

Persze csak a felszínen kialakított másolatába, hiszen kialakították a "múzeum-tárót" (bányamakett, M=1:1), egy táró jellegű bányavágat rendszert. Tényleg olyan, mintha alászállnál, ráadásul mielőtt belépsz, fel kell venned egy sisakot is. Nem csoda, hiszen van ott minden, amit a bányászok láttak és használtak, és amibe simán beüthették (volna) a fejüket.

A következő oldalon folytatódik a beszámoló!

Oldalak

Lifestyle
Azt biztos tudtad, hogy a kínai orvoslás gondoskodik a fizikai egészségről. De az is megvan, hogy a lélek egészségéről is képes? Ehhez csupán ismerni kell a kínai 5 elemet, amik ráadásul egy-egy...
Sztárok
Döbbenetes időutazáson vett részt Ivancsics Ilona. A színésznő visszatért Gazdagrétre, ahol a Szomszédok című ikonikus teleregényt forgatták. A korhű kellékekkel készült fotósorozat azért is...
Sztárok
A RTL-en feltűnő zsűritagok nem tették zsebre, amit kaptak a színésztől. Szabó Győző anno szerepelt is a műsorban.