Recept

Biliből ettem a tiramisut - Életem egyik legjobb desszertje volt!

Tudom, tudom, elég furcsán hangzik a cím, mégis igaz... :-) Mindjárt elmesélem, honnan tudom!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Irány Olaszország!

Elhagytuk a tengert és Franciaországból átértünk Olaszországba. Egyre magasabbak lettek a hegyek és az út egyre jobban kanyargott… Nem nekem való. Már majdnem kezdtem rosszul lenni, mikor francia barátaink megnyugtattak, hogy megérkeztünk. Csodaszép folyó, festői táj és gombák mindenhol. Még a bejárat is gombából van. Kicsit régebbi hangulatú, ámde nagyon otthonos étterem. Ristorante Ca’mea Badalucca.

Kezdem megérteni miért olyan népszerű a turisták és a helyi emberek körében is. Bármit rendeltem, azt frissen készítették. Igen, de nem úgy, mint a legtöbb étteremben, hogy a hűtőből kiveszik és frissen megfőzik. Itt az alapanyagok beszerzése is frissen történik. Én gombás-tejszínes tagietelle-t rendeltem főételnek, amihez kimentek először a farmra a csirkék alól begyűjteni a friss tojásokat, hogy friss tésztát gyúrhassanak belőle. Amit csak lehetett gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, a rendelés leadása után gyűjtötték össze az étterem körüli farmról.

Az ízek mesések voltak, amikor is elérkeztünk a desszerthez… Én már nem szerettem volna enni, de a barátaink rábeszéltek a ház különlegességére, a tiramisu-ra. Látványban meglepő, ugyanis ahogy ők hívják „pisspot-ban”, azaz biliben szolgálják fel ezt az édességet. Hogy miért?! Ezzel megmutatva, hogy régebben, hogy tálalták az olaszok abban a térségben ezt a desszertet.

Amikor az étteremben jártunk, megígértem magamnak, ha lesz alkalmam, elkészítem, ennek a „csodatiramisu”- nak egy egészségesebb változatát.

Tiramisu recept

Elkészítés: 15 perc
Pihentetés: 24 óra
Mennyiség: 4-5 fő - bögrékbe tálalva

Hozzávalók:

  • 0,5 kg mascarpone sajt
  • 4 db tojás
  • 3-4 ek. eritrit
  • 0,4 dl kávé
  • 2 csomag babapiskóta
  • 1,5 kupaknyi amaretto
  • cukormentes kakaó
  • csipet só

Elkészítés:

1. Kézi vagy gépi habverővel a tojássárgáját az eritittel elkeverjük, majd hozzáadjuk a mascarpone sajtot és továbbkeverjük.

2. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és hozzáadjuk kanálról-kanálra a mascarpone-s keverékhez.

3. Elkészítjük a hosszú kávét és összekeverjük az amarettóval. A babapiskótát mindkét oldalát belemártjuk a likőrös kávéba, majd gyorsan kivesszük, hogy ne puhuljanak meg túlságosan a piskóták.

4. Egy nagyobb és szélesebb bögrébe sorokat teszünk egymásra a babapiskótából és utána a krémből. Ezt addig ismételjük, míg nem fogy el mindkettő. Én a tetejére piskótát tettem, hogy ha a hűtés után tálalom és fejjel lefelé kiborítom a bögréből, akkor a babapiskóta legye alul.

Megjegyzés:

Legalább tálalás előtt 24 óráig hűtőben hagyom, hogy ne legyen folyós, amikor tálalom.

Tipp:

1. Tálaláskor a hűtőből kivett bögrék tartalmát fejjel lefelé fordítva a tálaló tányérra tesszük. Óvatosan megütögetjük és felfele lehúzzuk a tiramisuról a bögréket.

2. A tetejére kakaóport szitálok.

A következő oldalon mutatok még két szuper fogást, ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...
Home&Design
Nincs ki gondozza szeretett növényeidet mialatt te elutazol? Akkor olvass tovább, tippjeinkkel kedvenc zöldjeid sem sínylik meg a távollétedet.
Sztárok
György hercegnek számos regulának kell megfelelnie, melyek között van olyan, ami azt szabályozza, milyen ruhák alkothatják a gardróbját.