Lasagne klasszikusan, paradicsommártással

Mai receptajánlatunk egy valódi klasszikus, a paradicsomos lasagne. Azonban ezt a könnyen elkészíthető tésztaételt is egyszerűen fel lehet dobni különleges hozzávalókkal. Lássuk, hogyan!

Hozzávalók
Ragu:
50 dkg vegyes darálthús (sertés, csirkecomb, csirkemáj és zúza, marha, kis darab szárazkolbász)
1-1 db sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma + negyed zellergumó
1-1 db csillagánizs, fahéj
1 dl száraz fehérbor
3 dl tej
1 db hámozott paradicsomkonzerv
friss bazsalikom

Besamel:
1 l tej
6 dkg liszt
6 dkg vaj

fehérbors

Tészta:
40 dkg liszt
4 tojás
1-2 ek. olívaolaj
csapott ek. só

Paradicsommártás:
3 db hámozott paradicsomkonzerv
5 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1 marék friss bazsalikomlevél

10 dkg rezselt Parmezán vagy Pecorino sajt

Elkészítés
Ragu: Olívaolajon lepirítjuk az apró kockára vágott zöldségeket, az ánizst és a fahéjat. Hozzáadjuk
a bazsalikomot, majd a darált húskeveréket, a sót, valamint a feketeborsot és jól összepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, jól elfőzzük belőle. Ráöntjük a tejet és a darabolt vagy turmixolt paradicsomkonzervet. Ezután felforraljuk, rásózunk és lefedve 80°C-os sütőben legalább 6 órán át lassan készítjük. A fahéjat és az ánizst azonban félúton vegyük ki, különben túlzottan fűszeres lesz.

Tészta: A lisztet elkeverjük a sóval, a tojásokat elvegyítjük az olajjal, majd gyúrt tésztát készítünk, amit
felhasználásig nejlonzacskóban pihentetünk a hűtőben.

Paradicsommártás: Olívaolajon lepirítjuk a hagymákat, belepirítjuk a bazsalikom felét, majd ráöntjük a konzeveket. Sózzuk, borsozzuk és lassan főzzük addig, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Kevés cukorral ráízesítünk, átpasszírozzuk egy szűrőn és kihűlésig beleáztatjuk a maradék bazsalikomot.

Besamel: Csak akkor készítsük el, amikor a ragu már kész és a tésztát is kinyújtottuk vékonyra a tésztanyújtó géppel. Habzó vajban világos rántást készítünk, amit a forró tejjel felengedünk és kiforralunk. Sóval, borssal ízesítjük.

Egy tepsibe belerétegezzük a besamelt, a ragut és a tésztát. Megszórjuk a reszelt sajttal és 150°C-os sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Paradicsommártással tálaljuk.

 

Étel fotó: Laurenczy Miklós
Recept: Arcade Bistro

Oldalak

Lifestyle
Soha többé nem fogod majd másképpen készíteni a fasírtot, ha kipróbálod ezt a receptet.
Fashion&Beauty
A kivi magas vitamintartalmának köszönhetően számos egészségügyi előnyéről ismert, ezért gyakran használják tápláló ételekben és turmixokban. De gondoltad volna, hogy ez a frissítő gyümölcs segít a...
Lifestyle
Igazoltan fertőzött meg egy férfit a krími-kongói lázzal a Hyalomma marginatum nevű egzotikus kullancs Spanyolországban. De a magyarok vérében is kimutatták az ellenanyagot.