Eredeti Isler recept - Császári sütemény

I. Ferenc József császár kedvenc süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischlben készítettek először számára. Az ember azt gondolná, hogy az islerkészítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság kapni.

Hozzávalók:

  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 140 g búzaliszt
  • 50 g finomra tört dió
  • 0.5 kávéskanál fahéj
  • A töltéshez:
  • Ízlés szerint fekete ribizli, málna, szilva, vagy barack dzsem
  • A bevonathoz:
  • 300 g étcsokoládé

Előkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt. Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe, ahol 10 percen át pihentessük, majd nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra. Egy kerek, kb. 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemet töltés előtt, majd egy napig hagyjuk állni a betöltött islereket.
Egy nap elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Az islereket mártsuk bele az olvasztott csokoládéba, majd jól lecsurgatva tegyük vissza őket a szilikonos papírra, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládébevonat minél vékonyabb legyen. A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.
 

Hirdetés

Hasonló cikkek

Tojásfasírozott
Ha egy fokkal különlegesebbet szeretnénk enni, mint a sima fasírt, akkor kóstoljuk meg a tojásfasírozottat.
Piros-zöld saláta
A tavasz eljövetelével egyre gyakrabban kerül egy-egy saláta az otthoni asztalra is. Kóstoljuk meg az alábbit is!
Répás rétes
Az almás rétes és a túrós rétes talán a két legkedveltebb változata ennek a mennyei édességnek. Próbáljunk ki azonban valami különlegesebbet, és készítsük el répával. ...

Szólj hozzá Te is!