Desszertajánlatunk: Szilvás-mandulás lepény

Bemutatjuk a szilvás-madulás lepény elkészítését, melyet még ízletesebbé tehetünk, ha házilag készített sodóval tálaljuk.
Hozzávalók:
• 1 ½ pohár finomliszt
• 100 g hideg vaj
• 4 evőkanál tejföl
Feltét
• 50 g puha vaj
• ¼ pohár finomított kristálycukor, plusz 2 evőkanál a tetejére
• 2 db tojás felverve
• 1 pohár (115 g) őrölt mandula
• 6 nagy szilva
• ½ pohár szilvalekvár
• 4 evőkanál mandulapehely
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szitáljuk. Adjuk hozzá a darabokra szelt vajat és ujjainkkal morzsáljuk őket össze. Ha a keverék túl vajas, adjunk hozzá még egy kis lisztet, míg morzsaszerű-állagú nem lesz. Keverjük hozzá a tejfölt és egy könnyű tésztát készítsünk. Folpackba csomagolva, fél órát hűlni hagyjuk.
Krém: A vajat a cukorral habosra keverjük. Felváltva hozzáadjuk a felvert tojásokat és az őrölt mandulát.
Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. A kihűlt tésztát, enyhén lisztezett felületen, 30cm-es kör formájúra nyújtjuk. Enyhén kizsírozott tepsire helyezzük. A mandulás keveréket az alapon eloszlatjuk úgy, hogy körülbelül 4cm-es széle szabadon maradjon. A szilvákat negyedekbe vágjuk (vagy félbe-a méretüktől függően), kimagozzuk és a mandulás réteg tetejére helyezzük. Végül az alap szélét hajtogassuk be. 30-40 percig, barnulásig sütjük. A szilvalekvárt megmelegítjük és átszűrjük, hogy az esetleges nagyobb daraboktól megszabaduljunk, majd rákenjük a lepény tetejére, mint egy mázat. Mandulapehellyel megszórjuk. Házilag készült sodóval vagy tejszínnel tálaljuk.
Kétszersült minden szombaton a FEM3 műsorán.

























