3 isteni melegszendvics, amit meg kell kóstolnod!
Ha szereted a melegszendvicset, de eddig nem próbálkoztál újításokkal, most megtudhatod, hogy melyik az a három recept, amit érdemes kipróbálnod.
Croque Monsieur, a francia csoda
A francia bisztrók kedvelt fogása, a százéves sajtos szendvics igazi különlegesség lehet bármelyik reggelen vagy estén.
Hozzávalók 4 főre:
A szószhoz:
- 10 gr vaj
- 90 ml tej
- fél evőkanál liszt
- fél teáskanál dijoni mustár
- fél tojássárgája
- só, bors, szerecsendió
A szendvicshez:
- 30 gr vaj
- 8 szelet toast kenyér (fehér, de lehet akár rozsos is)
- 4 szelet sonka
- 100 gr reszelt Gruyére sajt
Elkészítés:
A szószt készítsük el először, besamelhez hasonló, de tojással dúsítjuk. Olvasszuk fel a vajat, hintsük meg a liszttel, és folyamatos keverés mellett melegítsük lassú tűzön. A felforrósított tejet több lépésben adjuk hozzá, majd amikor már csomómentes a szósz, a mustárt is keverjük bele. Közepes lángon melegítsük, várjuk meg, míg körülbelül a felére sűrűsödik, ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tojássárgáját és a fűszereket. Négy szelet kenyeret borítsunk be sonkával, kanalazzunk rá mártást, szórjuk meg sajttal, és „zárjuk le” egy másik szelet kenyérrel. A (grillezős) serpenyőben megolvasztott vajon, kettesével süssük a szendvicsek mindkét oldalát, amíg aranybarnák nem lesznek. A kész szendvicset félbevágva tálaljuk.
A szendvics változatai a Croque Madame, tetején tükörtojással, a Croque Provençal paradicsommal, valamint a Croque Norvégien füstölt lazaccal.
Sülthúsos melegszendvics
Ez a szendvics kiváló recept arra az esetre, ha a megmaradt sülthúsból is ízletes, de nem megszokott fogást szeretnénk készíteni vacsorára. Tálald zöldségekkel, például paradicsommal, jégsalátával és uborkával. Ezt a szendvicset a családod férfitagjai biztosan imádni fogják!
Hozzávalók 4 főre:
- sült hús (leginkább szárnyashúsok, kacsa, csirke, pulyka)
- szeletelt házikenyér
- ízlés szerint tejföl, mustár
- reszelt sajt, só, bors
Elkészítés:
A sült húst apró darabokra vágjuk, majd hozzákeverjük az ízlés szerinti mennyiségű tejfölt és mustárt. Mindenképpen érdemes annyi tejfölt hozzáadni, hogy krémes masszát kapjunk, de ne folyjon. Reszelt sajtot teszünk a krémhez, akár többfélét is. Ha szeretjük a hagymát, akkor finomra vágott lilahagyma vagy fokhagyma is kerülhet a szendvicskrémbe. Ha túlságosan darabosnak érezzük, némi tejfölt keverjünk még hozzá. Ízesítsük sóval, borssal esetleg zöldfűszerekkel (hústól függően). Kenjük meg a kenyérszeleteket, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.
Hawaii melegszendvics
Ha szereted az ananászt vagy rajongsz a hawaii pizzáért, akkor ezt a szendvicset is imádni fogod.
Hozzávalók 4 főre:
- 10 karika ananász (egy konzervnyi)
- 10 szelet kenyér (válassz teljes kiőrlésűt)
- 2 evőkanál ketchup vagy paradicsomszósz
- 10 szelet gépsonka
- 125 gr natúr krémsajt
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az ananászkarikákat kivesszük a dobozból, és a megtisztított doboz segítségével korongokat szúrunk ki a kenyérszeletekből (érdemes nagyobb szeleteket választani). Az így kapott korongokat előmelegített sütőben, 200 fokon 10 percig pirítjuk egyik oldalukon. A krémsajthoz hozzáadjuk az oregánót, összekeverjük a mézet az olajjal. A kenyérkorongokat megfordítjuk, megkenjük ketchuppal, majd oregánós krémsajttal is. Egy-egy szelet sonkát, ananászkarikát teszünk a kenyerekre, és az olajos-mézes szósszal kenjük meg a tetejét. További 6 percig sütjük a szendvicseket.
Ha nem ragaszkodsz a szabályos formákhoz, akkor korongok helyett félbevágott kenyereket használj, ezeket is majdnem „belepi” az ananászkarika!