Egészség

Mindent megsózol? Komoly egészségügyi problémákhoz, sőt, elhízáshoz is vezethet a túlzott sófogyasztás

A sós étrend az elhízás esélyét is növelheti. Egy tudományos kutatás eredményei szerint a túlzott sófogyasztás állandósíthatja az éhségérzetet, túlevéshez vezethet továbbá a só megköti a vizet a szervezetben, mely nem csak pluszt jelenthet a mérleg nyelvénél, de a vesék munkájára is terhet ró. A kutatásban résztvevő űrhajósok a magas sóbevitel (12 g/nap) hatására (a magyar átlag sajnos 12 g nőknél, férfiaknál 17 g), kevesebbet ittak és éhesebbek voltak.

Dr. Takács Hajnalka dietetikus

Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig. dr. takács hajnalka dietetikus
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.

Napi 1 teáskanál só elegendő!

Igen igen a nátrium klorid elengedhetetlen a létfenntartáshoz, én sem azt mondom, hogy ne együnk sót, viszont, ha 5 dkg sonka, 5 dkg sajt, két zsemle és egy adag savanyúság tartalmazza ezt a mennyiséget (és még nem vettünk végig egy napi étkezést), akkor oly könnyen érhetünk el odáig, hogy a te táplálkozásod is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar átlag a napi szükséges sófogyasztás 3,5-szerese.

Milyen só az egészséges?

Amit mértékkel fogyasztunk! Higgyétek el, hogy ha patika só, ha himalája ha akármilyen, a napi 4-5 grammnál több sónak negatív hatása lesz a szervezetünkre. Ebben a naponta 4-5 grammnyi szükséges mennyiségben pedig nincsen égbekiáltó különbség só és só között.

Mi jellemző a sózási szokásaira? Kérdezem én a konzultációimon. A válasz sokszor: Nem eszem sósan, majd visszakérdezek, és a zöldségeket megsózza? Ja, azokat igen! Sajnos nem szabad megnyugodnunk, hogy a magasvérnyomásunk gyógyszerrel be van állítva, ha nem változatunk az életmódunkon (pl nem szoktatjuk hozzá magunkat a sózás nélküli kóstoláshoz), sajnos a gyógyszer mennyisége egy idő után nem lesz elég, több vagy más gyógyszer kell, ami terhelheti a májat. Ha eddig nem kellett gyógyszer, sajnos kelleni fog, ugyanis kevesebb ennél erősebb evidencia van a táplálkozástudományban, mint az hogy a túlzott sózás magasvérnyomást okoz.

Választhatunk olyan konyhatechnológiai megoldást is, ami segít abban, megtapasztaljuk, nem csak sózással érhető el finom íz. Például, ha pirítjuk az ételt vagy ha grillezzük mondjuk a zöldségeket és karamellizálódik a cukortartalma, vagy ha zöldfűszereket használunk vagy ha savanykásabb, édes savanyú ázsiai ízvilágot is kipróbálunk vagy hawaii csirkét készítünk ananásszal, tehát megpróbálkozunk az ízáthangolással. Számos verzió van a só túlzott preferenciájának helyes mederbe való terelésére, de akár fokozatosan egyre kevesebbet és kevesebbet használva is leszoktathatjuk magunkat róla. Az agyunk és az ízlelőbimbónk 3-4 hét alatt megszokja. 3-4 hét vagy akár évekkel kevesebb egészségben eltöltött életév? Te döntesz!

Forrás: Dr. Takács Hajnalka Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Home&Design
Felfrissítenéd az otthonodat, de nincs most kereted nagyobb beruházásra? Van egy jó tippünk, ami egy forintodba sem kerül.
Lifestyle
Ismerd fel az online üzletek pszichológiai trükkjeit, hogy legközelebb gond nélkül kivédhesd őket.
Fashion&Beauty
Hamarosan itt a nyár, kezdődik a strandszezon, a boltok polcaira pedig már megérkeztek a legújabb és legdivatosabb fürdőruha kollekciók! Mutatjuk, hogy milyen fazonokat válassz, ha úgy érzed, hogy...