Puffadás és hányinger? Ez állhat a háttérben
Nyáron jellemzően megnő az esélye a gyomorrontásnak – különösen a szabadosabb táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Cikkünkben utánajárunk, mennyire fontos ilyenkor a szakorvosi segítség!
Jellegzetes tünetek
A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalja a puffadást, az émelygést és a böfögést is. Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt és gyulladást válthat ki. A jelenséget az esetek többségében az evés, ivás, esetleg fertőzés váltja ki. A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor jónéhány tünet közös, mint például a hányinger, böfögés, puffadás.
Mikor kell komolyan venni a gyomorrontást? Például amikor túl gyakran jelentkezik, ugyanis ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet. Ha tehát két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást, mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztalunk, esetleg besárgulunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz!
A gyomorrontás leggyakoribb okai
- túl sok, túl gyors evés
- zsíros, fűszeres ételek
- sok csokoládé, alkohol, koffein fogyasztása
- epekő, gyomorhurut, Helicobacter pylori fertőzés, hasnyálmirigy gyulladása
- idegesség, érzelmi megrázkódtatás
- elhízás, dohányzás
- bizonyos gyógyszerek (például antibiotikumok)