Nem minden szénhidrát hizlal: ha ezt eszed, még fogyhatsz is!
Az elmúlt 10 évben annyiféle vélemény jelent meg a szénhidrátokról, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, károsak vagy egészségesek. Szakértőnk, Fodor Imre fitness edző, testépítő napi tanácsában ma tiszta vizet önt a pohárba.
Mindent a szénhidrátokról
Egyesek előtérbe helyezik, mások éppen hogy kerülik a szénhidrátokat. Tehát akkor most jó vagy rossz? Ha röviden szeretnénk választ kapni rá: mindkettő igaz.
Összetett szénhidrátok = JÓ
A jó szénhidrátok az összetett szénhidrátok; olyan cukrok, amelyekben a cukormolekulák hosszabb, összetett láncokat alkotnak. Elég hatalmas molekulákról van szó, hiszen több ezer cukoregységet kapcsolnak össze (főleg szőlőcukrot), de tartalmaznak keményítőt, amilózt és amilopektint és nem keményítő poliszacharidokat (cellulóz, pektin, hemicellulóz) is. Lassabban emésztjük meg őket, így nem emelik meg olyan hamar a vércukorszintet, következésképpen a beolvadásuk sem látványos.
Miért fogyasszuk?
- magas rosttartalmuk és tápanyagtartalmuk van
- alacsony a glikémiás indexük
- eltelítenek
- kevesebb kalóriabevitel mellett természetes módon serkentik az anyagcserét