Lehull a lepel: itt az igazság a banánról!

A gyümölcs, aminek hatása és tápértéke nem csak a szakemberek, de a közvélemény számára is kérdéses. Van, aki cukros műgyümölcsnek tartja, de akad olyan is, aki szerint tápláló, energiát adó és egészséges finomság. A kételyeket most eloszlatjuk, hisz kiderül, hogy jó-e vagy rossz-e nekünk, ha banánt fogyasztunk.

A banánról általában

A banán alapvetően egy trópusi, lágy szárú növény, mely a legtöbb esetben fa termetűre növekszik. Éves szinten 50-70 kilogramm utóérő gyümölcsöt hoz, ami miatt kifejezetten termékeny. Mivel utóérő, ezért nagyszerűen szállítható, így az egzotikumnak számító gyümölcs nem is oly különleges (lehet, hogy pont ez a jó!), mert egész évben kapható. Többféle fajtája létezik, azonban a világon leginkább elterjedt, a hosszúkás 10-15 centiméteres és görbe alakú típus.

Miért jó?

Tápértéke nagyszerű, mivel egy közepes méretű banán 105 kalóriát és 27 gramm szénhidrátot tartalmaz. Sokan a magas cukortartalma miatt ítélik meg negatívként, azonban ez az érték nem magasabb, mint az almáé vagy a baracké. A benne lévő cukor vagy épp keményítő (érettségtől függően) ráadásul közepes glikémiás index-szel bír, így nem löki az egekbe a vércukorszintet. Olyan ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, mint a kalcium, kálium, vas, foszfor, A-, B- és C-vitamin. A banán nagyszerűen eltelít, remek energiaforrás és magas rosttartalma miatt a bélműködésre is pozitívan hat.

Fotó: saudedica.com.br

Oldalak

Lifestyle
Az amerikai modell és színésznő, Brooke Shields a nyolcvanas években volt igazán a csúcson, de a Netflix ismét visszatette őt a térképre. Most az ő főszereplésével készült alkotás tarol.
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.