Így kezeld a stresszt

A stressz tulajdonképpen szervezetünk reakciója valamilyen hirtelen jött, nem várt megterhelésre. Ez a reakció megnyilvánulhat feszültségben, idegeskedésben vagy pánikbetegségben, azonban a stresszes életmód gyakran még ennél is súlyosabb következményekkel jár. Mivel a mindennapos stressz rövid idő alatt képes megkeseríteni életünket, éppen ezért fontos, hogy a problémát időben felismerjük és kezelni kezdjük.

Hogyan ismerjük fel?
A stressz legtipikusabb és egyben legismertebb jele a feszültség. Ha úgy érzed, folyamatosan gondolatok ezrei járnak a fejedben, rengeteg megoldatlan problémával küzdesz, és emiatt képtelen vagy pihenni és elengedni magad, minden valószínűséggel te is a stressz áldozata vagy.

A következő fontos tünetet táplálkozási szokásaid megváltozása jelenti. Ha hirtelen a megszokottnál kevesebb vagy éppen több ételre és folyadékra van szüksége szervezetednek, az egyértelműen azt jelzi feléd, hogy nincs minden rendben. Szintén intő jel lehet, ha eddigi nyugodt éjszakáid hirtelen zaklatottá válnak, ha ilyenkor is megoldatlan ügyeid járnak a fejedben, forgolódsz, álmatlanság gyötör.

 

Hogyan kezeljük?
Az első és legfontosabb lépés, hogy felismerd, mi okozza a tüneteket. Ha ugyanis sikerül rájönnöd a probléma forrására, akkor azt is tudni fogod, hogy min kell változtatnod. Bármi is okozza azonban a stresszt, van néhány módszer, amely az esetek döntő többségében hatékony segítséget jelent.
Élj társasági életet – Mindig szakíts időt rokonaidra, barátaidra, ismerőseidre. Semmilyen feladat nem lehet olyan fontos, amiért megérné elhanyagolni szeretteidet. Az emberi kapcsolatok, közös programok és hatalmas beszélgetések ugyanis nagyban hozzájárulnak testi-lelki egészségünkhöz.
Testmozgás – Köztudott, hogy a rendszeres testmozgásnak rengeteg előnye van. Ide tartozik többek között, hogy segít leküzdeni a stresszt. Ha úgy érzed, szeretnél egy kicsit kiszakadni a problémáid fogságából, tölts naponta fél órát intenzív testmozgással. Menj edzőterembe, kerékpározz a friss levegőn, vagy csak egyszerűen sétálj egy nagyot a közeli parkban. Közben pedig űzd el negatív gondolataid, és koncentrálj a pihenésre.

Találd meg a fontossági sorrendet – Ha úgy érzed, rengeteg feladatod van, és azt sem tudod, hogy szedd sorba őket, az egyetlen megoldás, ha felállítod a fontossági sorrendet. Vegyél egy papírlapot, és írd fel rá halaszthatatlan feladataid. A listát mindig a legfontosabbal kezdd. Ezután nincs más dolgod, mint szépen sorra venni és megoldani azokat. Arra figyelj oda, hogy egyszerre mindig csak egy dologra koncentrálj, így fokozatosan minden akadályt sikerül majd leküzdened.
Kerüld az alkoholt és a dohányzást – Ugyan a cigit és az alkoholt sokan a feszültség levezetésére alkalmazzák, sajnos ezen tényezők semmit sem segítenek. Sőt, a legtöbb esetben csak rontanak a helyzeten. Éppen ezért fontos, hogy felismerd, az alkohol és a dohányzás nem hogy megoldást jelentene problémáidra, a legtöbb esetben csak súlyosbítja azokat.
 

Hasonló cikkek

Önmagunk ellensége: a stressz - Így tehetsz ellene!
Sokszor érezzük úgy, hogy szinte azonnal fel tudnánk robbanni és tűrőképességünk határát súrolják a mindennapi teendők. Felgyorsult életvitelünknek köszönhetően szinte...
Az ananász ezer arca - Ismerd meg jótékony hatásait!
Egyik kedvenc trópusi gyümölcsünknek, az ananásznak számos jótékony hatása van: rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, gazdag enzimekben, melyek segítenek az id...
Méltatlanul mellőzött egészséges ételek
Egészségesen étkezni nagyon fontos mind a közérzetünk javítása, mind immunrendszerünk erősítése, mind pedig a megfelelő fejlődés érdekében. A következőkben négy olyan ...

Szólj hozzá Te is!