A füge jótékony hatásai

A fügét sokan csak aszalt formában fogyasztják és ódzkodnak megkóstolni a fán függő érett gyümölcsöt. Pedig nem csak az íze isteni, számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Érdemes tehát kihasználni a nyár végét és leszüretelni az idei termést.

Fogyasztása

A Földközi-tenger vidékén őshonos fügefáról már a Bibliában is olvashattunk. Dél-Európában hatalmas ültetvényeken termesztik, a meleg éghajlatot kedvelő növény azonban hazánkban jóval ritkábban fordul elő, és sokan nem is sejtik, hogy a kertjükben található bokor révén milyen kincs birtokában vannak. Termését nyár végén, kora ősszel szüretelhetjük, amint kissé lilás-barnás árnyalatúvá válnak a gyümölcsök. Az éretlen füge íze kissé ízetlen, ám ha teljesen megérik, mézédessé válik.

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákhoz szeletelve - illik a sonkához, sajtokhoz -, de aszalva, vagy akár lekvárként elkészítve is ehetjük. Tehetjük kelt tésztákba vagy süteményekbe töltelékként. Fontos azonban kiemelni, hogy leszedés után minél hamarabb fel kell használni, ugyanis pár nap alatt képes megromlani.

Ha kíváncsi vagy a füge pozitív hatásaira, lapozz!

Fotó: madakethome.com

Oldalak

Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Lifestyle
Ha eddig úgy gondoltad, hogy csak a "későn érek haza, dolgozom", vagy épp a "barátokkal leszek egész este" duma a leggyakoribb azoknál, akik megcsalják párjukat, házastársukat, akkor tévedtél.