C-vitamintól a K-vitaminig - Vitamin ABC

Egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszanak a különböző vitaminok, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy melyik mire jó. Előző cikkünkben az B5-vitamintól kezdve a B12-ig mutattuk be a vitaminokat. Most folytatjuk a sort a C-vitaminnal!

C-vitamin
• Másik neve az aszkorbinsav.
• Vízben oldódik.
• Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában.
• Mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen.
• A napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el.
• Oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik.
Nagy szerepet játszik az immunrendszer működésében, a sejteket egymástól elválasztó membránok védelmében (oxido-reduktív folyamatok), a kollagén-fehérjék szintézisében, a hormonok szintézisében, a vas- és rézfelszívódásban.
• A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, láz, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet.
• Természetes előfordulása: zöldpaprika, citrusfélék, friss zöldségek, paradicsom, káposzta, salátafélék, savanyú káposzta
• Hiánytünetei: immunrendszer gyengülése, súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel
• Túladagolni nem lehet, azonban a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő.

 

D-vitamin
• Másik neve a kalciferol.
• Zsírban oldódik.
• Ultraibolya sugárzás hatására képződhet előanyagaiból a szervezetben
• A napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.
• Kétféle D-vitamin létezik: a D2 és a D3 vitamin. A D2 vitamint inkább a növények tartalmazzák, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is. Azonban fontos megemlíteni, hogy a légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben.
• Nagy szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és beépülésében, a csontképződés folyamatában, illetve ezek egészséges fejlődésében, a csontritkulás megelőzésében.
• Természetes előfordulása: máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin
• Hiánytünetei: csontok deformálódása; csontok elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is; kisgyerekeknél angolkór lehet a következménye; felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel; esetleges csontritkulás kialakulása
• Túladagolásánál, a mérgezés jellegzetes tünetei léphetnek fel: étvágytalanság, hányinger, hányás, fokozott vizelet-kiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság, a vesék működése is károsodhat, vesekő képződhet

E-vitamin
• Másik neve a tokoferol.
• Zsírban oldódik.
• Levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat.
• Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek.
• Nagy szerepet játszik az antioxidatív folyamatokban, az öregedési folyamatok gátlásában, különböző feltételezések szerint a nemi működésben
• A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle.
• Természetes előfordulása: növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj), búzacsíra, egyéb gabonacsírák, zöld növények, máj, tojás
• Hiánytünetei: idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása
• Túladagolni nem igazán lehet.

K-vitamin
• Másik neve a fillokinon.
• Zsírban oldódik.
• Két fő típusát különböztetjük meg: a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik.
• Nagy szerepet játszik a véralvadásban, az alvadási faktorok képzésében.
• Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel.
• Természetes előfordulása: zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, káposzta, brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, a máj
• Hiánytünetei: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

 

Oldalak

Lifestyle
Egy gimnazista úgy érezte, hogy volt egy idős férfi, aki mindenbe bele akart kötni. Később neki a súlyát is elkezdte erősen kritizálni.
Sztárok
Gáspár Győző már tudja jól, hogy mi lesz a titka annak, ha visszakerül a képernyőre. A végén persze még az is lehet, hogy igaza lesz.
Lifestyle
Igyekszünk tudatosan vásárolni, és sokan fordulnak már az olcsóbb, saját márkás termékek felé a szupermarketekben. Viszont tudod, hogy valójában mit teszel ilyenkor a kosaradba?