Borban az egészség?

Nagyanyáink bölcsessége és a legmodernebb kutatások szerint nem csak az igazság, de az egészség is a mértékkel fogyasztott borban rejlik.

Bár bort jócskán fogyasztunk manapság - akár ok nélkül is - történelmi jelentősége sem vethető el. A bibliai időkben is jól ismerték, az utolsó vacsora asztalán is szerepelt, vallási rítusok kötődnek hozzá. Fontos politikai, gazdasági döntések születtek meg egy pohár jó bor mellett. Itták és iszák örömre és bánatra egyaránt.

A bor a népi gyógyászat szerint meghosszabbíthatja fogyasztói életét, a vörösbort „vérszaporítónak” szíverősítőnek is kikiáltották már.

Ezen állításokkal mind a mai napig egyetértenek a kutatók és orvosok. Sok esetben vérszegénységre, vashiányra még a mai időkben is minőségi vörösbort rendel a doktor.

 

Mit tartalmaz a jó bor?

Elsősorban szőlőt, a szőlő pedig polifenolt. Mivel a polifenol felelős a szőlőszemek színéért és zamatáért, a sötétebb és testesebb vörösborok a fehérborok polifenol tartalmának sokszorosával bírnak. Tehát a fehérborban is megtalálható ez a szervezetre igen jótékony hatásokat gyakorló vegyület, de emellett minden borban jócskán fordulnak elő olyan ásványi anyagok, nyomelemek, melyek jótékonyan hatnak anyagcsere folyamatainkra. Nem véletlen, hogy a franciáknál oly alacsony a szív-érrendszeri megbetegedések és a rákos betegek száma. Ugyanis a kultúrájuk részét képező erős dohányzás és koleszterin dús étkezés, minőségi borok élvezetével egészül ki, ami a megfigyelések szerint bizonyos tekintetben védőitalként funkcionál.

A bor ugyanis növeli az érrendszerben az úgynevezett HDL (jótékony) koleszterin szintjét, ami a lerakódások, érelzáródások kialakulásáért felelős káros LDL koleszterin mennyiségének csökkenésével jár. Az érfalak rugalmasságának megőrzésével, és az agyi erek karbantartásával segít fenntartani a jó szellemi teljesítőképességet, és csökkenti az agyi- és szívinfarktusok bekövetkezésének esélyét. Mindemellett – első sorban a fehér – borok emésztésünket is segítik relatíve magas savtartalmukkal és itt még nincs vége. A sok ásványi anyagnak köszönhetően a borok lassítják a csontritkulást, mely a középkorú nőkre már fokozott veszélyt jelent. Minden bor segíti a szövetek regenerálódását, legyen az csont, porc, vagy bőr.

Egy valamit azonban mindenképp tartsunk szem előtt! Csak a minőségi, odafigyeléssel és szakértelemmel előállított tiszta szőlő borokra jellemzőek a fenti jótékony hatások, és az alkohol tartalom által okozott „mellékhatások” elkerülése végett maximum napi egy pohár legurítása a javallott.

 

Oldalak

Lifestyle
Az amerikai modell és színésznő, Brooke Shields a nyolcvanas években volt igazán a csúcson, de a Netflix ismét visszatette őt a térképre. Most az ő főszereplésével készült alkotás tarol.
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.