Alacsony és magas szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök

Köztudott, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nagyon egészségesek, ám némelyiknek igen magas a cukor- és szénhidráttartalma, ezért a fogyókúrázók és a cukorbetegek jobb, ha vigyáznak velük. Íme, azok a növények, amelyekkel mértéket kell tartanunk, illetve azok, amelyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk!

Zöldségek

Ha alacsony szénhidráttartalmú ételeket szeretnénk fogyasztani, akkor sajnos kétszer át kell gondolnunk, mely zöldségeket vesszük magunkhoz. Jó tudni, hogy a leveles zöldségekből szinte bármennyi ehetünk, ezek ugyanis amellett, hogy alacsony szénhidráttartalommal rendelkezek, tápanyagokban (vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban) bővelkednek. Válasszuk a gombát, a zellert és a paradicsomot, ezek egyike sem tartalmaz 4 grammnyi szénhidrátnál többet (adagonként). A legtöbb mag és dióféle szintén alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik, annál több viszont bennük a fehérje, így tökéletesek délutáni nasiként.

Vigyázzunk azonban a keményítőtartalmú élelmiszerekkel, a burgonyában és a jamgyökérben nagyobb mennyiségű szénhidrát található, így ezek kalóriatartalma sem mondható alacsonynak. Tehát, ha fogyókúrázunk, érdemes ezeket kerülni. A hüvelyesek szintén dúskálnak szénhidrátban, ezért diéta mellett inkább mellőzük a babot vagy éppen a borsót. Együnk inkább brokkolit, kelbimbót, karfiolt vagy kelkáposztát.

Fotó: bouldercrossfit.com

Oldalak

Egészség
Rengeteg nőt érint ez a betegség Magyarországon, és tilos félvállról venni. A tünetek bizony egy bizonyos ráktípus előjelei is lehetnek.
Utazás
Már nincsen sok hátra, és hamarosan beindul a szezon a Balatonnál. Azonban az oda utazóknak készülniük kell néhány éles változásra.