A legegészségesebb zöldségek és gyümölcsök

Végre itt a tavasz, süt a nap, és az üzletek polcain és a piacokon is egyre több zöldség és gyümölcs jelenik meg. De mit érdemes és miért érdemes ilyenkor fogyasztani? Lássunk pár szezonális termést.

Spárga
Nemcsak, hogy az egyik legegészségesebb zöldségünkként tartjuk számon, de szerencsére már február közepén megjelenik. Gazdag fehérjeforrás, alacsony a kalóriatartalma, és nagy a rosttartalma is. Sok benne a C- és K-vitamin, folsav, kálcium, magnézium és kálium. A spárgát könnyű beépítenünk diétánkba, mert gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Grillen vagy gőzben megfőzve is elkészíthetjük. Ideális köret.

Retek
Több fajtája ismeretes, de mindegyikről elmondható, hogy rengeteg pozitív egészségügyi hatásuk van: elősegítik a vér és a vese egészséges működését, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, jók az emésztésre, gyulladáscsökkentő, és kiváló antioxidáns tulajdonságuk is ismeretes. Valamint rengeteg bennük a C-vitamin, kálium és folsav forrás. Salátákhoz, szendvicsekhez kiváló.

 

Hagyma
A zöldhagyma egyszerűen a legközkedveltebb tavaszi zöldségünk, és a legkézenfekvőbb is. Alacsony kalóriatartalmú, magas kálium, foszfor és kálcium forrás. Ezen túlmenően, a hagyma természetes vízhajtó, segít az asztma kezelésében, csökkenti a koleszterinszintet. A hagymafajták bőségesen rendelkezésünkre állnak, felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, pörköltekhez és szinte bármilyen ételhez.

 

Spenót
Sokak számára nem túl előnyös étel, hiszen megfőzve furcsa állaga és színe elriaszthatja az embert. Ám Popeye megtanította nekünk, hogy a spenót bizony nagyon egészséges, és jó hatással van szervezetünkre. Bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát. Segít megelőzni a szürkehályog és szívbetegségek kialakulását. Magas C-vitamn, K-vitamin, folsav, magnézium és vas forrás. Fogyaszthatjuk párolva, főve, de nyersen is salátának!

 

Alma
A legismertebb és legnépszerűbb gyümölcs a világon. Több fajtája ismeretes, de bármelyiket válasszuk is, biztosan jól döntünk majd. Egy tanulmány szerint 100 g almának annyi antioxidáns tartalma van, amennyit 1500 mg C-vitamin bevitelével érhetünk el. A benne levő almasav és borkősav segít megelőzni a máj és emésztési zavarokat. Gazdag flavonoid és polifenol forrás. A belőle készített almaecet segít megelőzni a vesekő kialakulását. Az alma héjában levő pektinek segítenek eltávolítani a szervezetben levő méreganyagokat, galakturonsavat termelve.

 

Földieper
Egy sor egészséges vitamint (C-, K-, B5-, B6-vitamin), jelentős mennyiségű antioxidánst, mangánt, folsavat, káliumot, rezet, magnéziumot és omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az ízletes piros gyümölcs tehát nemcsak imádnivalóan finom, hanem az egyik legegészségesebb gyümölcs is!

Kivi
Ez a kis gyümölcs egyre épszerűbb már nálunk. Gazdag C-, E- és A-vitamin forrás, flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz. C-vitamin tartalma nagyobb, mint a narancsé, és annyi kálium van benne, mint egy banánban, ezen kívül jó adag béta-karotint is tartalmaz. Próbáljuk ki gyümölcssalátában, nagyon jó ízt ad majd neki!

Lime
Fantasztikus hatása van emésztésünkre és erősen javítja az immunrendszert, köszönhetően C-vitamin tartalmának. Bár a limeba vagy citromba való harapás nem tűnik kecsegtetőnek, fogyasszuk kifacsarva hűsítő limonádénak, vagy csorgassuk salátákra/sült halra!
 

Oldalak

Lifestyle
A pillangók nem csupán ámulatba ejtően szépek, de megvan a maguk praktikus haszna is, hiszen segítik a növények beporzását.
Sztárok
Amióta napvilágot látott, hogy Katalin hercegné rákbeteg, a trónörökös feleségéről csak nagyon keveset lehet tudni, bennfentes információk szerint azonban most komoly tervek fogalmazódtak meg benne.
Lifestyle