Egészség

A helyes vitaminbevitel

A táplálkozástudomány egyik legnagyobb kihívása a személyre szabott étrendek elkészítése és a vitaminbevitel szabályozása. Ha te sem tudod miből, mit, mennyit és miért fogyassz, akkor olvasd el rövid összefoglalónkat a vitaminok adagolásáról.

Miért fontos a megfelelő bevitel?
Szervezetünk megfelelő működéséhez, és jó közérzetünkhöz többek között a vitaminok szintje is hozzájárul. Nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be szervezetünkben a vitaminok, ezek is felelnek az immunrendszerünk működéséért, a szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért, a véralvadásért, csontjaink és fogaink tartósságáért. Van olyan vitamin, mely több mint száz feladatot lát el.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Ezért, ha nem elegendő mennyiségben fogyasztjuk őket vitaminhiány lép fel, mely nemcsak az elégtelen táplálkozásból, hanem emésztési- és bélproblémákból is fakadhat. A vitaminok adagolásánál arra kell törkednünk, hogy mindenből eltaláljuk az ideális egyensúlyt. Ritkán, de előfordulhat egyes vitaminfajták túladagolása, mely hasonló tünetekkel járhat, mint a hiányállapot okozta mellékhatások. Célszerű tehát, amit csak tudunk természetes módon, azaz táplálékkal bevinni szervezetünkben, de a nem kielégítő mennyiségű vitaminbevitelt tabletták és egyéb gyógykészítmények segítségével is egyensúlyba hozhatjuk.

 

A vitaminok kiürülése
A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek, a vitaminok legtöbb esetben táplálékkal vihetőek be, mivel testünk csak kettőt, a D- és a K-vitamint képes előállítani magától. Két csoportjuk van a vízben és a zsírban oldódók.
A vízben oldódó C-vitamin és B-csoport (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) könnyedén hiányozhat szervezetünkből, mivel fogyasztásuk naponta szükséges, mert a vizelettel ürülnek. A zsírban oldódók (A-, D-, E-, K-vitamin) hosszabb ideig raktározódnak, így itt ritkább a hiány.

 

Javasolt bevitel

 

Természetes források
A zsírban oldódó vitaminokat főként a tejben és a tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találhatjuk meg. A tőkehalmáj a leggazdagabb D-vitamin forrás, 1 gramm már fedezi napi szükségletünket. K-vitaminban gazdag a szója illetve a sötétzöld levelű zöldségek. E- és B6-vitamin bevitelére a búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonák, a mandula, a dió és a mogyoró alkalmasak. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős, így a vegetáriánusoknak és vegánoknak különösen kell ügyelniük ezek pótlására. A citrusféléken kívül a kivi, a brokkoli, karfiol, karalábé és a sóska lehet kielégítő, mint C-vitamin forrás.

Forrás: MDOSZ

 

Oldalak

Egészség
Sztárok
A világklasszis portugál labdarúgó nemrégiben menyasszonyával, Georgina Rodríguezzel és két kislányával együtt indult felhőtlen hangulatú tengerparti nyaralásra.
Sztárok
Harry és Meghan jó pár éve nem karácsonyozik már a brit királyi családdal, ám ez nem azt jelenti, hogy a régi windsori hagyományok közül egyet se követnének.
Lifestyle
A modern hagyomány szerint december 5. éjjelén - illetve a következő nap hajnalán - a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt esztendőben jól viselkedtek, ajándékokat ad nekik. Nos, az...
Lifestyle
Újabb internetes csalás terjed Magyarországon: az elkövetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében próbálnak pénzt kicsalni potenciális áldozataiktól.
Sztárok
A brit színésznagyság legutóbb egy idős második világháborús veteránt alakított A nagy menekülő (The Great Escaper) c. 2023-as filmdrámában, azóta pedig egyetlen újabb mozihoz sem adta a nevét.
Home&Design
Legyen gyönyörű és stílusos az étkezőasztalod ezekkel a szakértői tippekkel!