Édesburgonya-krémleves ropogós meglepetéssel - Az ősz kedvenc mindenmentes levese

Az őszi-téli édesburgonya mánia apropóján készítettem ezt a finomságot. Alapvetően imádom a leveseket, de télen még többet készítek, főleg krémleveseket. Nagyon jó állagúra sikeredett, könnyed, de mégis laktató, jól felmelegít ebben a hideg időben. A tetejét friss csírával és pörkölt kesudióval díszítettem, de ez el is hagyható vagy helyettesíthető bármilyen más maggal, ízlés szerint (bár én nem ajánlom, mert nagyon finom vele). Hirtelen nem volt otthon zöldségleves alaplevem így azt alatura bio zöldségleves kockából készítettem. Friss csírát a vasárnaponként megrendezésre kerülő Szimpla őstermelői piacon szoktam beszerezni.

Miklós Glória - gasztroblogger

A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen az egészséges táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet.

Édesburgonya krémleves

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók: kb. 4-5 fő részére

  • 1,5 liter zöldségleves alaplé
  • 1 kg édesburgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 szál újhagyma
  • friss gyömbér kb. 3 cm-s darab
  • fél lime leve
  • 1,5 tk. őrölt római kömény
  • 1,5 tk. őrölt koriander
  • fél tk. kurkuma
  • só ízlés szerint
  • friss csíra ízlés szerint
  • 1 marék pörkölt kesudió
  • 3 ek. kókuszzsír

Elkészítése:

Elkészítjük a zöldségleves alaplevet: 1,5 liter vízbe teszünk 2 kockát és felforraljuk. A kesudiót egy serpenyőben lepirítjuk. Az édesburgonyákat megmossuk (nem kell megpucolni). Nagyobb darabokra vágjuk, betesszük a sütőbe (180 fok, légkeverés) és kb. 20-30 perc alatt megpuhul (villával ellenőrizzük). Hagyjuk kicsit hűlni, majd könnyedén letudjuk húzni róla a héját. A hagymát és az újhagymát felszeleteljük, és kókuszzsíron puhára pároljuk. Hozzáadjuk az édesburgonyát és összeturmixoljuk botmixerrel vagy turmixgépben (érdemes hozzáadni a zöldséglevesből, hogy könnyebben menjen). Majd hozzáadjuk a többi levet, a fűszereket, belereszeljük a gyömbért, belenyomjuk a fél lime levét, megsózzuk ízlés szerint és összefőzzük. Kesudióval és friss csírával tálaljuk (úgy is nagyon jó, ha belekeverünk kesudió darabokat a levesbe).

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.

Lapozz, még több egészséges receptért!

Oldalak

Egészség
Sokak szerint a joghurt vagy épp a tejföl, esetleg a kefir tetején felgyülemlett lé azt jelzi, hogy a termék már rossz és nem fogyasztható, a szakember szerint ez azonban egy óriási tévhit.
Lifestyle
A tasteatlas.com nevű angol gasztroportál évente közzéteszi, hogy az egyes országokban mely helyi különlegességekért bolondulnak a külhoniak. Lássuk az idei magyar toplistát!
Sztárok
A 24 éves Noelia Voigtot tavaly ősszel, a nevadai Renóban kiáltották ki a Miss USA szépségverseny győztesének. Diadalával a fiatal nő történelmet írt, ugyanis ő volt a verseny történetének első...