Így néz ki a holdkelte Thaiföldön

“Az Egyenlítő közelsége miatt állítólag nagyobb, főleg a horizonton.” Több sem kellett, elhatároztuk, hogy ha a tenger felől kel fel a Hold értelmes időben és még látszik is (tehát mondjuk nagyjából telihold van), biztosan megnézzük.

A Holdra várva

Hogy nagynak látszik, nekem nem tűnt fel, viszont sokkal fényesebb, mintha a Nap próbálna áttörni a sötétségen. 20:35-kor érkeztünk meg a tengerpartra és lestem az ég alját, vajon merre jár a Hold. 20:31-re ígérték a holdkeltét, bár egy hónapja a napkelte is később érkezett. Addig is a sört kibontjuk, tengerzúgás, csillagok, csak te+én és vagy ötven szúnyog.

A lábfejem a homokba fúrom, a távolban katonai hajók világítanak a tengeren, majd a következő pillanatban meglátjuk, az ott a Hold! Piros jelzőfénynek tűnik a távolban, de ahogy följebb ér egyre erősebb a fénye. Már narancssárgába hajlik. Gyönyörű, és nem kerül semmibe. Csak ki kellett várni az időt, figyelni kellett az előrejelzéseket és a pillanat csak a miénk. Amikor rájövünk, hogy nem jelzőfény világít, hanem a Hold. Amikor felhő mögé bújik és átvilágít a fénye rajta. Amikor drukkolunk, hogy kibukjon a felhő mögül. Amikor fényhidat fest a tengerre, amikor a pirosból narancssárgába, majd egyre sárgábbra vált.

Oldalak

Utazás
A szentinelézekről vajmi keveset tudunk, de a világ legveszélyesebb törzseként tartják őket nyilván. Aki a szigetükre téved, az valószínűleg nem éli túl a találkozást.
Utazás
Idén nyáron olyan forróság tombol majd Európában, ami még az elmúlt évek hőhullámait is felülmúlhatja - derül ki a legfrissebb előrejelzésekből.
Sztárok
Nem volt mese, Ördög Nórának és a TV2-s csapatnak országot kellett váltania. Továbbra sem könnyű az Ázsia expressz forgatása.