Kerti “lakók”, trópusi élővilág - Blogbejegyzés

A házunk egy óriási telken áll, sok kis különálló házzal, külön kis előkertekkel. A miénkben csak Frangipáni fa áll, virágját hawaii rózsának is nevezik – ebből fűzik ugyanis a híres hawaii virágfüzért.

Gyönyörű!

Érdekesség, hogy ez a virág inkább Közép-Amerikában és a Karib-tengeren őshonos, de trópusi növény lévén megél a messzi dél-kelet ázsiai vidéken is. Az egyik szomszédos ország, Laosz egyenesen állami jelképpé emelte a jellegzetes, ötszirmú virágot, de Balin is rengeteg helyen találkoztunk vele, többek közt a balinéz fotózás alkalmával is ezt a virágot tűzték a hajunkba.

A legtöbb kiskertben ez a fa áll, vagy kókuszpálma – rajta az szép, érett kókuszdiókkal. Este levágsz egyet, beteszed a hűtőbe és másnap reggel már fogyaszthatod is a frissítő kókuszvizet. Persze a mi kertünkben nem terem kókusz, de 15-25 (120-200 Ft) bathért gyakran veszünk a piacon. Az egyik legjobb reggeli ital – benne mindenféle ásványi anyaggal, amire a szervezet egy jó kis pihentető alvás után vágyhat.

A házunktól néhány lépésre van viszont banán- és mangófa. Thaiföldön a banánfának szinte minden részét hasznosítják, a törzséből készül például a Krathong (kis tutaj), melyet Loy Krathong alkalmából mi is vízre tettünk, hogy elvigye tőlünk a rossz szerencsét.

A banánfa levelébe gyakran csomagolnak ételt, húst, rizst, halat – grill felett ebben párolják, gőzölik az ételt, édeskés aromát adva ezzel a készülő fogásnak. Ha pedig nem csomagolnak vele, díszítésnek is használják, a hatalmas, ruganyos, zöld színű levél szép kiegészítője lehet a tálalásnak.

És persze ott van maga a gyümölcs, amit megehetünk nyersen, készíthetünk vele palacsintát, vagy grill felett pirítva, kókuszos karamellöntettel leöntve is tálalhatunk – utóbbi az egyik kedvenc desszertünk, melyet egymás közt csak Álom desszertként emlegetünk. Szilveszterkor pedig a csokoládés oldaláról ismertük meg a grillezett banánt – a kettévágott (pucolatlan) banánba került egy jó adag étcsokoládé, majd alufóliába tekerve grilleztük a tűz felett. Ez lett a Csokoládés-banános álom – hamarosan itt a grill-szezon otthon is, ezt érdemes lesz kipróbálni!

Oldalak

Sztárok
Bobbi a legendás énekesnőhöz kísértetiesen hasonló módon vesztette életét, mindössze 22 esztendősen, amikor még előtte állt az élet...
Sztárok
Varga Izabella a kezdetektől a megszűnésig, vagyis 1998-tól 2021-ig játszott a tévésorozatban.
Sztárok
A TV2-nél már volt példa arra, hogy valamelyik műsorhoz egy hatalmas nevet tudtak leszerződtetni. Ilyen volt ugye Gabriela Spanic is.