Chili, lime és koriander - Thaiföld ízei

Még október volt, az egészet fel sem fogtam, olykor azt sem tudtam, igaz-e. Kockára vágom a csirkemellet, miközben azon gondolkozom, hogy milyen fűszer passzolna ma hozzá. Van a hűtőben még egy fél lime, talán egy kis gyömbér is, a chili meg alap, imádom a csípőset. Mi van még itthon, ami passzolna hozzá? Koriander jöhet, aztán leöntöm kókusztejjel! Végignézek a kipakolt fűszereken és végül leesik, ma thai napot tartok – ez elég egyértelmű!

A thai konyha

Előre tudtam, hogy imádom a thai konyhát, de eleinte megváltásnak tűnt egy-egy semlegesebb ízű leves, tészta vagy rizs. Gyakran előfordult, hogy egy-két merészebb vállalás után vörös fejjel néztük a kajánkat és megittunk egy liter vizet mire a fogás végére értünk. Mára viszont önként szórjuk a levesbe a chilit, öntjük a sült rizshez vagy tésztához a chiliszószt, mert már nem is ízlik, ha nem csíp egy kicsit. Milyen hamar meg tud változni az ízlés.

Klasszikus - a pad thai

Lehet kérni csirkével, tofuval, egy tükörtojással a tetején vagy rákkal. Némi kísérletezést követően azt hiszem, megtaláltuk a piac legfinomabb pad thai-ját, amiben tofu is van, csirke is, rák is és mindössze 340 Ft. Persze az adag kicsi, e mellé még simán lecsúszik egy fél rántotta.

Nekem furcsa volt, hogy egy ilyen klasszikusan thai étel nem csíp, de a tegnapi vacsi alkalmával a néni észrevette, hogy ettünk valami máshoz is chiliszószt, így felajánlotta, hogy legközelebb rendes pad thai-t kapunk, csak szóljunk. Fogunk.

Leves

Az első napok egyikén ajánlották nekünk ezt a levest: marhahús, rengeteg tészta, koriander, bazsalikom, zöldség, szóval húsleves.

A tészta miatt pálcikával esszük és egyre bátrabban szórjuk bele a chilit. Klasszikus gyógyleves, ezt ettem akkor is, mikor megfáztam – Lefi hozott nekem haza, mert a gyógylevest ágyban, pizsamában kell enni, úgy hat. Az elviteles adaghoz beletesznek mindent a tányérba, ami a leveshez kell, majd egy papírra borítják és összecsomagolják. Mellé zacskóban a leves és persze az elmaradhatatlan chili kis adagban. Ami a legjobb, hogy tesznek bele töpörtyűt. Ettől kész vagyok, van, hogy csak ezért kérem! Nagyon jól passzol hozzá, ha végre megint konyha közelébe jutok és főzök egy húslevest, tuti nem marad ki belőle!

Oldalak

Egészség
Rengeteg nőt érint ez a betegség Magyarországon, és tilos félvállról venni. A tünetek bizony egy bizonyos ráktípus előjelei is lehetnek.
Utazás
Már nincsen sok hátra, és hamarosan beindul a szezon a Balatonnál. Azonban az oda utazóknak készülniük kell néhány éles változásra.