Habkönnyű túrógombóc cukormentesen - Olyan finom, mint a nagyié

Gyermekkorom egyik kedvenc édessége volt nagymamám habkönnyű túrógombóca. Mindig a konyhában segédkeztem a gombócok gyúrása alatt és ha lehetett volna mindennap ezt ettem volna a nyári szünetben… Persze közben a receptet én is eltanultam és az idők során picit egészségesebbé tettem, de az íze teljesen ugyanaz maradt. Most már a gyermekeim lettek a nagy rajongói és minden adandó alkalommal mellettem segédkeznek az elkészítésében.
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Habkönnyű cukormentes túrógombóc
Mennyiség: 8 fő
Előkészítés: 15 perc
Pihentetés: 90 perc
Hozzávalók:
- 1 kg tehéntúró
- 6 db tojás
- 4 ek. eritrit
- 1 csipet só
- 2 csipet szódabikarbóna
- 45 dkg zsemlemorzsa
- 14 dkg búzadara
- 1,5 ek. fahéj
- 4 ek napraforgó- vagy repceolaj (zsemlemorzsa pirításhoz)
- díszítésnek: tejföl, eritrit porcukor, és/vagy cukormentes gyümölcs lekvár
Elkészítés:
Egy tálban a túrót, búzadarát, tojás sárgákat, sóval, eritrittel és szódabikarbónával elkeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a túrós masszába, nagyon óvatosan dolgozunk, hogy ne törjük szét a habot.
A tál tartalmát 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd amikor már megdermedt és a búzadara kellően megszívta magát, akkor kivesszük a hűtőből és gombócokat formálunk belőle. Vizes kézzel dolgozunk, hogy a massza ne ragadjon annyira. Időközben egy nagy edényben vizet forralunk és a forrásban lévő vízbe 13-15 percre betesszük a gombócokat.
Eközben elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és rászórjuk a zsemlemorzsát. Addig kavargatjuk, amíg a morzsa, aranybarna lesz. Tűzről levéve hozzákeverjük a fahéjat. A kész gombócokat megforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. Tejföllel és eritrit porcukorral és/vagy gyümölcslekvárral tálaljuk.
Tipp: Ha valaki szereti a mazsolát, akkor 2 marékkal az 1. fázisnál keverje hozzá a többi hozzávalóhoz.




























