Recept

Édesburgonyachips korianderes-kesudiós hamis majonézzel - Nassolj egészségesen!

Mindenki imád nassolni. Filmezés, munka vagy egy esős vasárnap délután jó alkalmat ad arra, hogy előkerüljenek a sós, édes és borzasztóan egészségtelen ropogtatnivalók. Lehet azonban egészségesen is nassolni, ezért elhoztam ma Nektek az édesburgonya chips receptemet. Az édesburgonyát a cukorbetegek is fogyaszthatják, emellett nagyon laktató, így bár drágább, mint a sima burgonya, sokkal kevesebb is elegendő belőle. Az olajos, tojásos majonéz helyett pedig egy egészséges alternatívát ajánlok mellé, a kesudiós hamis majonézt, amit vegánok is bátran fogyaszthatnak. Jó nassolást kívánok!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Édesburgonyachips korianderes-kesudiós hamis majonézzel

Elkészítés: 45 perc
Mennyiség: 4 fő

Chips hozzávalók:

  • 2 nagyobb méretű édesburgonya
  • 1,5 tk. pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 3 ek. olívaolaj

Mártogatós hozzávalók:

  • 60 g kesudió, minimum 4 óráig meleg vízben áztatva
  • ½ db zöld chilli paprika
  • 1 dl víz
  • 4 szál koriander levele
  • 1 tk. friss lime lé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg a zöldségeket, majd töröljük szárazra őket. Vágjuk vékony szeletekre uborka gyaluval, vagy egy éles késsel az édesburgonyát, úgy hogy a héját hagyjuk rajta. Majd olívaolajjal, pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük. Fontos, hogy ne sok olajat tegyünk rá, csak annyit, amennyi épphogy befedi a zöldségszeletek mindkét oldalát.

Egy sütőpapírral befedett tepsire tegyük a szeleteket, úgy hogy egyetlen karika se feddje egymást. 140 Celsius fokon 40-45 percig süssük a zöldségeket, úgy, hogy félidőnél forgassuk át őket.

Időközben készítsük el a kesudiós mártogató szószt. Öntsük egy turmixgépbe a mártogatós hozzávalóit, amelyet krémes állagúra daráljunk. Ha kész a zöldségchips, akkor még elfogyasztás előtt, szobahőmérsékleten 5-10 percet pihentessük, így ropogósabb lesz.

Tipp: Melegen letakarni nem szabad a már kész chips-et, mert megpuhul.

Megjegyzés: Karalábéval, fehérrépával, sárgarépával, céklával is ugyanilyen módon lehet chipset készíteni.

Lapozz a következő oldalra, és mutatok még két szuper receptet!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Sztárok
Chris Columbus rendezte a Reszkessetek, betörők! első, és második részét, és nagyon pipa a harmadik felvonásra.
Lifestyle
Te fa, vagy műanyag vágódeszkát használsz? Utóbbi egyre népszerűbb, pedig most kiderült, hogy súlyos gondot okozhat.
Sztárok
Folytatjuk a hangolódást az ünnepi videósorozatunkkal! Ezúttal Cserháti Tamara mutatja meg, hogyan varázsolja az asztalra az egyik kedvenc vendégváró finomságát, ami egyszerűen és gyorsan elkészül,...
Lifestyle
A Facebook Messenger - vagy ahogy a felhasználók a hétköznapokban nevezik: a Messenger - ma, 2025-ben szinte már zavarba ejtően hosszú és színes múlttal rendelkezik: 2008-ban, Facebook Chat néven...
Egészség
A fogyás sokak számára küzdelmes és frusztráló folyamat, még akkor is, ha látszólag mindent jól csinálnak. Egy kevésbé ismert tényező azonban döntő szerepet játszhat abban, hogy a kilók megindulnak-e...
Utazás
Bár manapság már nem feltétlenül állja meg a helyét a régi "szabály", mely szerint január az esztendő leghidegebb hónapja, úgy tűnik, 2026 első hetei tényleg a barátságtalan, zord idő jegyében telnek...