"Az se mindegy, hogy jössz be, merre beszélsz" - Dombóvári István és Szabó Balázs Máté duplainterjú

Dombóvári István és Szabó Balázs Máté is többször fognak egymás után fellépni a Dumaszínház színpadán. A két előadóval többek között a pályakezdésről beszélgettünk.

Dombi, amikor eldöntötted, hogy ezt a pályát választod, a környezeted hogy fogadta? Hiszen ez egy pályamódosítás volt...

DI: Gyűlöltek. Mondták, hogy takarodjak vissza kartonokat pakolni…. (nevet) Hogy a környezetem hogy fogadta? Ez tizenkét éve volt… örültek, hogy nem vagyok annyit otthon. Leginkább úgy, hogy egész életedben pofáztál, máshoz nem is értesz, most legalább jó helyen leszel.

Balázs, te vagy a legfiatalabb a Dumaszínház új arcai közül, tanulsz, egyetemre jársz. Mit szólt a család, amikor jelentkeztél a Comedy Central tehetségkutatójára?

SZBM: Megkérdeztem, hogy jelentkezhetek-e, és azt mondták, hogy igen. Ők sem gondolták, hogy bejutok és még a közönségdíjat meg is nyerem. Amikor a döntő után hazamentem, megkérdeztem, hogy számítottak-e rá egy évvel ezelőtt, amikor még a Bethlen téren tíz embernek léptem fel rossz viccekkel, hogy most tévében fogok szerepelni, és azt mondták, hogy nem.

Ki volt az első, akivel megosztottátok az elképzelést, hogy kacérkodtok a stand-uppal?

DI: Volt egy Jászkarajenőről származó haverom, aki már Pesten lakott, és a nagy örömömet két részletben osztottam meg vele – képzeld el, felléphetek a Godot Dumaszínházban! Mondta, hogy azta, de király! Én meg erre, hogy alhatnék nálatok? … Szóval, ezt így, egyben. Egy icipici lakásban aludtam a földön, az volt egy évig a fellépőszállásom.

SZBM: Nem tudom már, többször hangot adtam ennek az elképzelésemnek, aztán egyszer édesanyám mondta, hogy látta a tévében, hogy van a Bethlen téri színházban open mic est és lehet menni fiatal tehetségeknek, úgyhogy elmentem oda 2014 októberében. Az volt az első fellépésem – szerintem édesanyámmal osztottam meg.

Milyen volt az első fellépés? Tud az ember egyáltalán arra koncentrálni, hogy milyen a közönség reakciója, vagy örül, ha túléli?

DI: Van az embernek egy elképzelése erről, de egészen más, amikor kimész, mindenki idegen, belevilágítanak a képedbe egy lámpával, amitől nem látsz arcokat, és azt is le kell küzdened, hogy ki akarod kerülni a fényt, ami direkt azért van, hogy rajtad legyen. A második fellépésem volt olyan, hogy már reagáltam arra, hogy nevettek... Aztán jóval később, amikor Litkai Gergely beíratott minket színpadi mozgásra, színpadi jelenlétre – nem színészképzés volt, csak egyfajta áthidaló megoldás stand-uposoknak –, akkor egy ember elmagyarázta, hogy az se mindegy, hogy jössz be, merre beszélsz... Utána jött a beszédtechnika, a közönségkezelés. Ezekre nem gondoltunk, mindenki azt hitte az elején, hogy összeszedek tíz jó poént meg sztorit, azt elmondom, és nagyon egyszerű értékmérője van: ha röhögnek, jó, ha nem röhögnek, nem jó. Nem volt ez még árnyalva, később tisztult csak le.

SZBM: Mondtam egy jó viccet és azon nevettek. Az egész motiválóan hatott rám. Konkrétan a második fellépésem volt életem egyik legjobb fellépése eddig, abból sok új anyagot el is mondtam a tehetségkutató fordulóiban. Nyáron voltunk a Dumafüred Fesztiválon, ott már kevésbé izgultam, mint előtte, jót tett, hogy a Magyarország szereplek! döntőjében egy nagyobb közönség előtt kellett fellépni, jobban bíztam magamban. Majd meglátjuk, hogyan lesz tovább… Most szerveztek nekünk fellépéseket, úgyhogy tök jó, kíváncsi leszek, hogy milyen lesz.

Ti, akik a döntőig jutottatok a tehetségkutatóban, csapattá kovácsolódtatok egy kicsit, vagy van klikkesedés? Kivel vagy jóban?

SZBM: A Dumaszínház szervezett számunkra egy felkészítő félét, egy tréninget, ahol sok hasznos információt kapunk. Ezek egy része kisebb csoportokban zajlik, és minden csoportnak van egy mentora – én pont Gergőnél vagyok Ráskó Eszterrel és Elek Péterrel, így hárman. Szóval velük jóban vagyok, mert egy csoportban vagyunk, Biri Balázzsal és Musimbe Dáviddal is jó a viszony, de amúgy mindenkivel.

Lapozz, az interjú még folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Ha ezt az akadályt is sikerrel veszed, jogosan lehetsz majd büszke magadra!
Egészség
Több komoly betegség kialakulásához is vezethet a használt sütőolaj újrafelhasználása, legalábbis ez derült ki egy friss tanulmányból.
Sztárok
Február elején derült ki, hogy rákkal kezelik a 75 éves brit uralkodót. Egyes bennfentes szerint Károly király betegsége sokkal súlyosabb, mint azt a közvélemény eddig gondolta.