Veszélyben a Wiener Schnitzel! Betiltja az EU a bécsi szeletet?

"EU-tilalom fenyegeti a panírt" - sokkolta olvasóit ma reggel a Die Presse című mértékadó osztrák napilap. Az osztrákokat durván megrázta a hír, hogy kedvenc fogásuk, a Wiener Schnitzel az Európai Unió tiltólistájára kerülhet, ha nem változtatnak a panír összetételén.

Katasztrófa a látóhatáron

A Die Presse cikke nem kevesebbet állított, mint hogy a bécsi szelet felkerült Vytenis Andriukaitisnak, az EU egészség- és élelmiszerbiztonsági biztosának a feketelistájára. Az ok, hogy sütés közben a panír a vörös húsok (borjú, sertés) egy bizonyos összetevőjével, a galactose-alpha-1,3-galactose-zal reakcióba lépve egy különösen allergén hatású vegyi koktélt alkot. Andriukaitis úr nem egy ketyefetye alak, az említett szénhidrát pedig valóban egy alattomos anyag, a húsallergia lehetséges kiváltója.

Felbolydultak a kommentelők

A kommentelők már Ausztriának az EU-ból való kilépését és a rántotthúsok hegyein épült Figlmüller-ház közeli bukását vizionálták. (Ami a Tafelspitznek a Plachutta, az a Wiener Schnitzelnek a Figlmüller.) Jó okkal, hiszen az osztrákoknak a Wiener Schnitzel nem egyszerűen egy étel, hanem egy életérzés, az identitásuk része.

Oldalak

Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...