Paradicsomos-cukkinis rizottó - Könnyű vacsora 35 perc alatt
Ilyenkor elkényeztet minket a természet: szinte alig tudunk választani a sok friss zöldség és gyümölcs közül. A cukkini azonban szinte minden kétséget kizáróan a nyár egyik sztárja. Bár egyesek szerint se íze, se bűze, szerintünk éppen emiatt lehet jól variálni. Most mutatunk rá egy paradicsomos változatot. A többi négy cukkinis – illetve a számtalan egyéb ínycsiklandó – receptért keressétek a BBC GOODFOOD augusztusi lapszámát.
Hozzávalók
2 főre, 10 perc előkészítés, 25 perc elkészítés, könnyű
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kisebb hagyma kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- ½ tk. koriandermag összetörve
- 200 g rizottórizs
- 500 ml zöldségleves-alaplé
- 200 g passata
- 12 koktélparadicsom félbevágva
- 2 cukkini félbevágva és felszeletelve
- 2 ek. mascarpone
- reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés
1. Közepes hőfokon forrósítsunk fel 1 ek. olajat egy nagyobb lábosban. Tegyük bele a hagymát és pirítsuk 5-7 perc alatt puhára. Szórjuk hozzá a fokhagymát és a koriandermagot, majd kevergetve pirítsuk további 1 percig. Keverjük hozzá a rizst, ügyeljünk arra, hogy az olajos hagyma jól elkeveredjen benne. Merőkanalanként adjunk hozzá 300 ml alaplét, a következő adagot mindig csak akkor tegyük bele, ha az előzőt már jól magába szívta. Ekkor öntsük hozzá a passatát is, és tegyünk rá egy fedőt. Gyöngyözve főzzük 10-15 percig. Közben néha keverjük meg. Ha túl száraz lenne, adjunk hozzá még az alapléből.
2. Közben melegítsük elő a sütőt (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat). Tegyük a cukkinit és a koktélparadicsomot egy tepsibe, de ne keverjük össze. Locsoljuk meg 1 ek. olívolajjal és süssük 10-12 perc alatt puhára.
3. Keverjük a mascarponét a rizottóba és alaposan sózzuk meg. Kevergessük tovább, kb. 5 percig, míg a rizottó kellően krémes lesz. Forgassuk hozzá a sült cukkinit is. Szedjük a rizottót tányérokra, szórjuk a tetejére a sült paradicsomot, majd a reszelt parmezánt.
Tápérték-adatok
Adagonként: 633 kcal • 23 g zsír • 8 g telített zsír • 90 g szénhidrát • 13 g cukor • 6 g rost • 13 g fehérje • 0,7 g só