Nigella Lawson féle életérzés csokoládétortával

Ha a médiaszakácsok népes csoportjára gondolunk, általában Jamie Oliver, Gordon Ramsay és társai jutnak az eszünkbe, akikben csak egy a közös: az, hogy férfiak. Ez így elsőre lehangolónak tűnhet női szemmel, hiszen a férfiak többsége nem igazán jár a konyha közelében sem, de azért nem kell elkeserednünk, mert a nőket nem más, mint Nigella Lawson képviseli a sztárszakácsok körében.
 
A fekete hajú, szuper energikus nő étteremkritikusból vált az angol nők kedvenc háziasszonyává. Az, hogy ezt a címet ő birtokolja, különleges személyiségének köszönhető.
 
 
Miért is szeretjük Anglia kedvencét?
Nigella nem csak tiszteli az ételeket, hanem – nő létére – élvezi is azokat. Nyilatkozataiban bátorítja a nőket, hogy a külcsín megtartása ne az ételek és az étkezés rovására történjen. Ezzel kezdetben igen felkavarta az angliai közvéleményt, hiszen nem ez a megszokott hozzáállás a nők részéről. A mostani világfelfogásban pont rá van szükség, aki arra buzdítja a nőket, hogy ne csak főzzenek, hanem arassák is le munkájuk gyümölcsét.
 
Nigella megmutatja, hogyan kell az érzékeinket használni főzés közben. Hiszen nem csak az ízlelés és a szaglás fontos, hanem a hallás és a látás is használható az alkotásban. Így válik a mindennapi cselekvésből érzéki élvezet, ahol megtanuljuk szeretni magát az ételt is, nem csak az étel ízét.
 
Olyan recepteket és eljárásokat mutat be, melyek egyszerűek, ezért mindenkinek kedve támad elkészíteni az általa mutatott fogásokat. Ha te kedvet kaptál a konyhai istennő szerepére, ajánljuk Nigella egyik receptjének, a Régimódi csokoládétorának elkészítését. De ne feledd: figyelj a színekre, az ízekre és hagyd, hogy elvarázsoljon a csokoládé illata.
 
 
Régimódi csokoládétorta
 
Hozzávalók:
 
A tortához:
 
200 g finomliszt
200 g finom szemű kristálycukor
3/4 tk. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
1/2 tk só
200 g puha, sózatlan vaj
40 g kiváló minőségű kakaópor
1 1/2 dl tejföl
2 nagy tojás
1 1/2 tk. vanília-kivonat
2 db 20 cm átmérőjű kerek tortaforma, kivajazva és sütőpapírral kibélelve
 
A csokoládékrémhez:
 
80 g tejcsokoládé
80 g étcsokoládé
75 g sózatlan vaj
1 1/4 dl tejföl
1 tk. vanília-kivonat
1 ek. golden syrup (nagyon édes cukorszirup, melyet mézzel lehet helyettesíteni)
kb. 300 g aranyszínű porcukor, átszitálva
1/2 tk. forró víz
 
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
2. Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd robotgéppel keverjük hozz a vajat is.
3. Egy széles szájú mérőkancsóban verjük fel a tojásokat a tejföllel, a kakaóporral és a vaníliával, majd lassan öntsük a tálban várakozó vajas-lisztes keverékhez. Erősen keverjük, egyenletes, sima tésztává.
4. Öntsük az előkészített formákba, és süssük 30 percig, amíg a tészta pereme kissé el nem válik a forma falától.
5. A formákat egy rácsra állítva hagyjuk 10 percig pihenni, majd borítsuk ki, és hagyjuk tovább hűlni.
6. A csokoládékrémhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat a mikrohullámú sütőben, vagy lobogó víz fölé állított tálban.
7. Hagyjuk kicsit visszahűlni, majd keverjük hozzá a tejfölt, a vaníliát és a szirupot.
8. Adjuk hozzá az átszitált porcukrot meg egy kevés vizet, és keverjük simára.
9. Amikor elértük a kívánt állagot (elég sűrű legyen ahhoz, hogy bevonjuk vele a tortát, de azért elég lágy is legyen, hogy kényelmesen lehessen kenni), kezdhetjük a torta összeállítását.
10. Vágjunk ki négy szélesebb papírcsíkot, és tegyük négyzet alakban egy nagyobb, perem nélküli lapostányér szélére.
11. Helyezzük rá az egyik tortalapot, kenjük meg csokoládékrémmel, majd fektessük rá a másik tortalapot, és a maradék krémet osszuk el egyenletesen a torta tetején és oldalán.

 

Oldalak

Lifestyle
Az Ikrek élete lehetőségét kaphatja meg a hónapban. Íme a júniusi előrejelzésünk!
Egészség
Veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhat néhány csokoládé ízű desszert, érdemes kétszer átgondolni, milyen termékeket is vásárolunk a boltban.